Είναι κεφάλαιο που έκλεισε, το Grexit σύμφωνα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, όπως ο ίδιος τόνισε σε συνεντευξή του στους Financial Times.
Με τα νέα μηνύματα που στέλνει ο διοικητής, επιχειρεί να θέσει και τους εταίρους και την κυβέρνηση προς των ευθυνών τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη της συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό. Ο κ. Στουρνάρας, όπως και σε πρόσφατη ομιλία του, θέτει ως βασική προϋπόθεση για επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη, την αξιολόγηση η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Παράλληλα, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η χρονιά μπορεί να κλείσει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε πως η πορεία της οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο και εκτίμησε ότι το 2015 θα κλείσει με μηδενική ανάπτυξη. Για το 2016 προέβλεψε ότι θα υπάρξει αρνητική επίδραση (carry over) από το τελευταίο τρίμηνο του 2015, αλλά συνολικά είναι πιθανό να σημειωθεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης στα δύο τελευταία τρίμηνα, με την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση του προγράμματος θα κλείσει με επιτυχία.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία, γρηγορότερα παρά αργότερα, καθώς αυτή θα αποτελέσει καταλύτη για μία σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα. Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους γίνονται πλέον στο σύνηθες καλό κλίμα και ότι η Ελλάδα έχει καλύψει πάνω από τα τρία τέταρτα της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ελπίζω, είπε, ότι θα έχουμε μία συμφωνία , γρηγορότερα παρά αργότερα, καθώς αυτή θα αποτελέσει καταλύτη για μία σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα. Ο Διοικητής σημείωσε ότι οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους γίνονται πλέον στο σύνηθες καλό κλίμα και ότι η Ελλάδα έχει καλύψει πάνω από τα τρία τέταρτα της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής.
Το δυσκολότερο κομμάτι, τόνισε, αφορά το τελευταίο μέρος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Οι άλλες μεταρρυθμίσεις, είπε, είναι διαρθρωτικές και δεν θα έβλεπε πρόβλημα με αυτές.
Ο ιδανικός συνδυασμός για την Ελλάδα, είπε, είναι να έχουμε λιγότερη λιτότητα και περισσότερες επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Οι επενδύσεις, είπε, θα μπορούσαν να στηριχθούν στην αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας που θα βασίζεται σε κρατικά ακίνητα.
Για το θέμα του χρέους, σημείωσε ότι μένει να εκπληρωθεί η υπόσχεση της Ευρωζώνης από το Eurogroup του 2012 για την ελάφρυνσή του, η οποία είναι και ουσιαστικής και συμβολικής σημασίας, όπως είπε.
Αναφερόμενος στην επίπτωση της προσφυγικής κρίσης στον προϋπολογισμό, τόνισε ότι το άμεσο δημοσιονομικό κόστος για την Ελλάδα φέτος θα κυμανθεί από 0,3% έως 0,4% του ΑΕΠ (μεταξύ 500 και 700 εκατ. ευρώ) και εκτίμησε ότι θα δοθεί σχετική οικονομική βοήθεια από την ΕΕ για το κόστος αυτό.
πληροφορίες από imerisia.gr