Eντείνεται η ανησυχία του ελληνικού πληθυσµού αλλά και των υγειονοµικών Αρχών εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των θανάτων από τον θανατηφόρο ιό της γρίπης. Ο ιός συνεχίζει να «επελαύνει» και να στερεί ζωές, αφού σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ µέσα σε περίπου µία εβδοµάδα έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι και πλέον η µακάβρια λίστα µετρά 56 θύµατα.
Την ίδια ώρα, τα ράφια των φαρµακείων συνεχίζουν να είναι άδεια από το αντιγριπικό εµβόλιο, το οποίο παρότρυναν συστηµατικά οι αρµόδιοι να προµηθευθούν οι πολίτες προκειµένου να προστατευθούν από τη γρίπη. Από την άλλη πλευρά, όσοι καταφεύγουν στα νοσοκοµεία για να αντιµετωπίσουν τα έντονα συµπτώµατα της γρίπης έρχονται αντιµέτωποι µε ουρές στα Επείγοντα και µε ράντζα στους διαδρόµους των κλινικών.
Συγκεκριµένα, όπως ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις 4 Φεβρουαρίου µέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2019, στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 400 κλινικά δείγµατα, όλα από τα νοσοκοµεία.
Τα 149 (37,2%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριµένα τα 148 (99,3%) ήταν τύπου Α και το 1 (0,7%) ήταν τύπου Β. Σύµφωνα µε το ΚΕΕΛΠΝΟ, από την αρχή της περιόδου (Οκτώβριος 2018) έως τις 10 Φεβρουαρίου 2019 καταγράφηκαν 226 σοβαρά κρούσµατα εργαστηριακά επιβεβαιωµένης γρίπης, εκ των οποίων τα 219 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Από αυτά τα κρούσµατα εµβολιασµένα ήταν τα 29 (13%). Το ίδιο χρονικό διάστηµα καταγράφηκαν συνολικά 56 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωµένη γρίπη.
Οι 49 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και επτά σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Με βάση τα τελευταία στοιχεία καταγραφής, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραµένει σε αυξηµένα επίπεδα, αναφέρουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ και επαναλαµβάνουν ότι επικρατών υποτύπος είναι ο Α (Η1Ν1).
Πάντως οι εργαζόµενοι στα νοσοκοµεία (ΠΟΕ∆ΗΝ) καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχουν αντιδραστήρια στα νοσοκοµεία για να ελεγχθούν οι ασθενείς για τον ιό της γρίπης, γεγονός που αποδεικνύει την ανετοιµότητα του ΕΣΥ, όπως υποστηρίζουν. Από την άλλη, ενώ το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ παροτρύνουν όλο αυτό το διάστηµα τους πολίτες να εµβολιαστούν για τη γρίπη ακόµη και τώρα, διαπιστώθηκε ότι εµβόλια συνεχίζουν να µην υπάρχουν στα φαρµακεία, καθώς Θερίζει η γρίπη, χωρίς εµβόλια τα φαρµακεία
Σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, µέσα σε περίπου µία εβδοµάδα έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι και πλέον η µακάβρια λίστα µετρά 56 θύµατα σε λίγες ηµέρες αναµένονται οι νέες δόσεις από τις παρτίδες των 50.000 τεµαχίων που παραγγέλθηκαν την τελευταία στιγµή.
Μέσα στο κλίµα της ανησυχίας που επικρατεί στον κόσµο για τη γρίπη, τα δηµόσια νοσοκοµεία συνεχίζουν να ασφυκτιούν, καθώς εκατοντάδες πολίτες σπεύδουν να εξεταστούν για τα συµπτώµατα που παρουσιάζουν. Στα περισσότερα τµήµατα επειγόντων περιστατικών επικρατεί συνωστισµός, ενώ οι κλινικές εξακολουθούν να πνίγονται στα ράντζα, αφού η κίνηση αυξήθηκε κατακόρυφα λόγω και της γρίπης.
Ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, µιλώντας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων δύο νέων γραµµικών επιταχυντών στο Νοσοκοµείο «Αττικόν», ανακοίνωσε τα µέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για να εξαφανιστούν τα ράντζα. Το πρώτο βήµα θα γίνει µέσα στον Μάρτιο, µε τον διορισµό 14 µόνιµων γιατρών για την ενίσχυση των Τµηµάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ώστε να µειωθεί ο χρόνος αναµονής των ασθενών έξω από τα ΤΕΠ αλλά και να διαχειρίζονται πιο σωστά τα επείγοντα περιστατικά. Σύµφωνα µε τον γενικό γραµµατέα, τις επόµενες µέρες θα ανακοινωθεί σχέδιο αναµόρφωσης των εφηµεριών στα νοσοκοµεία της Αττικής, το οποίο θα είναι προσανατολισµένο στην αποσυµφόρηση των µεγάλων νοσοκοµείων, τα οποία «παραδοσιακά» γεµίζουν µε ράντζα όταν εφηµερεύουν.
Επίσης αναµένεται να ξεκινήσει η 24ωρη λειτουργία τουλάχιστον πέντε Κέντρων Υγείας στο Λεκανοπέδιο έτσι ώστε να αποσυµφορηθούν τα νοσοκοµεία. Βέβαια δεν έγινε γνωστό από τον γενικό γραµµατέα του υπουργείου Υγείας αν το προσωπικό στα Κέντρα Υγείας επαρκεί για να καλύψει τις αυξηµένες ανάγκες, ειδικά τον χειµώνα.
Ελλείψεις φαρμακών – Απαγόρευση εξαγωγών
Στο µεταξύ ο ΕΟΦ προχώρησε στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών 80 φαρµάκων, µεταξύ αυτών και εννέα εµβολίων, τα οποία απουσιάζουν τόσο από τα φαρµακεία όσο και από τα νοσοκοµεία. Είναι άλλωστε γνωστή η τακτική των παράλληλων εξαγωγών που αδειάζουν όµως την ελληνική αγορά από απαραίτητα σκευάσµατα. Μεταξύ αυτών που αποτελούν είδος προς εξαφάνιση και απαγορεύεται πλέον η εξαγωγή τους είναι: αντιπυρετικά, γνωστές παρακεταµόλες, αντιυπερτασικά, γυναικολογικά φάρµακα, αντιµυκητιασικά, αντιαλλεργικά, για το αναπνευστικό σύστηµα, καθώς και δερµατολογικά σκευάσµατα και αλοιφές.