Σάββατο, 28 Μαΐου, 2022

Στουρνάρας: Το βασικό σενάριο προβλέπει ύφεση 6% για φέτος και ανάπτυξη 5,5% για το 2021

Σε περιβάλλον αβεβαιότητας θα κινείται η εθνική και παγκόσμια οικονομία έως ότου βρεθεί εμβόλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος τόνισε ότι το βασικό σενάριο στην παρούσα φάση προβλέπει ύφεση 6% για το 2020 και ανάπτυξη 5,5% για το 2021.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιων Οργανισμών και Τραπεζών εξήγησε πως «πρόβλεψη δεν μπορεί να κάνει κανείς εφόσον δεν υπάρχει εμβόλιο. Μόνο σενάρια μπορούν να γίνουν. Η ΤτΕ προβλέπει ύφεση απο 4,5% εως 9,5% για το 2020. Το βασικό σενάριο είναι στο 6%. Για 2021 προβλέπουμε ανάπτυξη 5,5%. Οι εκτιμήσεις βεβαίως αλλάζουν. Κάθε φορά που θα δημοσιοποιούνται στοιχεία οι προβλέψεις θα αλλάζουν. Σήμερα όμως το εύρος είναι αυτό που σας είπα».

Πέραν αυτών τόνισε ότι για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» δεν αρκεί το πρόγραμμα Ηρακλής και πως «απαιτούνται παράλληλες παρεμβάσεις», καθώς και νέος πτωχευτικός και νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας.

Επιπροσθέτως, ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι το πρωτογενές έλλειμμα για την τρέχουσα χρονιά υπολογίζεται στο 2,9% για να αναστραφεί η κατάσταση την επόμενη χρονιά με επίτευξη αντίστοιχου πλεονάσματος.

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε πως «Δεν μπορούμε να μετρήσουμε σήμερα τον κίνδυνο. Γι’ αυτό και κάνουμε σενάρια. Αν δεν βρεθεί φάρμακο ή εμβόλιο η αβεβαιότητα θα συνεχίζεται. Τα πρώτα στοιχεία Μαΐου είναι ενθαρρυντικά σε Ελλάδα και Ευρώπη. Όπου καταργείται lockdown υπάρχει ανάκαμψη και τζίρος μεγαλύτερος απο τον αντίστοιχο της ίδιας περιόδου».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «κλειδί» για την πορεία της οικονομίας αποτελεί η απόδοση του τουρισμού: «Σε όρους ΑΕΠ ο τουρισμός – δεν υπάρχει στους εθνικούς λογαριασμούς άλλα αποτελείται από τομείς εστίασης ξενοδοχεία κλπ – όλα αυτά έχουν συμβολή 8 με 8,5% στο ΑΕΠ. Η ΤτΕ κάνει έρευνες συνόρων. Πέρυσι καταγράφηκαν 18,5 δις ευρώ έσοδα αλλά την ίδια ώρα είχαμε και εκροές καθώς και οι Έλληνες ταξιδεύουν σε άλλες χώρες. Το σημαντικό είναι να δούμε την άμεση επίπτωση όπως μετράται από τους εθνικούς λογαριασμούς ή τις έρευνες συνόρων».

Πέραν αυτών, τόνισε ότι τα μέτρα για την ανάσχεση των συνεπειών της πανδημίας ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι πριν την πανδημία, η εθνική οικονομία κατέγραφε εξαιρετική πορεία καθώς «ήταν σε αναπτυξιακή τροχιά από το 2017 με ρυθμό 1,7%. Το 2018 και 19 επιταχύνθηκε σε 2,9% και η πρόβλεψη για το 2020 ανερχόταν περίπου στο 2,4%».

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η αντίδραση της Ε.Ε. κινείται σε σωστή κατεύθυνση καθώς «Η ΕΚΤ κινήθηκε πρώτη με πρωτοφανή τρόπο. Γίνονται επαναγορές πάνω από 1 τρισ. κρατικών ομολόγων. Η Ελλάδα απέκτησε πρόσβαση και συμμετέχει στις επαναγορές χρέους που σχετίζονται με την πανδημία. Πέρα απο την ΕΚΤ φαίνεται ότι κινείται συνολικά και η ΕΕ. Η γαλλογερμανική συμφωνία πολύ σημαντική. Ποσό 500 εκατ. ευρώ παραχωρούνται ως επιχορηγήσεις».

Επιπρόσθετα, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι οι τράπεζες είναι «απόλυτα καλυμμένες» και τόνισε ότι οφείλουν να «να δανειοδοτούν φερέγγυους δανειολήπτες».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων