Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Στρατηγικής σημασίας η επίσκεψη Κέρι στη Μόσχα

Στρατηγικής σημασίας είναι η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στη Μόσχα σήμερα και αύριο, καθώς εντάσσεται στην πρόθεση του σχεδίου Ομπάμα για ανασυγκρότηση της Δύσης με την οργανική ένταξη –πολιτική, οικονομική και στρατιωτική- της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ δεν ανακοίνωσε λεπτομέρειες για τις συναντήσεις που θα έχει ο Τζον Κέρι, ενώ η αμερικανική πλευρά έκανε λόγω για «αργοπορημένη επίσκεψη». Είναι προφανές ότι ο Κέρι πέρα από τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ θα δει πρόσωπα κλειδιά για την προώθηση μιας οργανικής σύμπραξης ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας απέναντι σε όλα τα διεθνή προβλήματα.

Ο πραγματισμός του Ομπάμα, όπως διαμορφώθηκε κατά την πρώτη του θητεία, συνίσταται στην συνειδητοποίηση των «τραυμάτων» και των αδυναμιών που προκάλεσαν στις ΗΠΑ οι δύο πόλεμοι του Κόλπου, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Έτσι, διαμόρφωσε μια νέα στρατηγική που αποβλέπει σε αυτή την τριμερή σύμπραξη, η οποία θα διαμορφώσει νέες ισορροπίες και θα δώσει την ευκαιρία να επιλυθούν χρονίζοντα ζητήματα, που θα ανοίξουν και νέες αναπτυξιακές δυνατότητες. Κοινός στόχος είναι να ελεγχθεί η ακατάσχετη επέκταση της Κίνας στην Αφρική και στη Νότιο Αμερική, αλλά και στην κεντρική Ασία.

Τις δυνατότητες αυτές παρέχει αφ΄ ενός η ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και αφ΄ ετέρου η ανάγκη να αναδιαταχθεί πολιτικά το ΝΑΤΟ, ώστε να μην οδηγηθεί σε γερμανοποίηση, όπως έγινε με την ευρωζώνη. Η οργανική σύμπραξη ΗΠΑ-Ρωσίας αποβλέπει και στην αποτροπή ενός επιχειρηματικού γάμου Πρωσίας-Γερμανίας…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων