Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Στρατιώτες που παράγουν ενέργεια!

Γράφει η Πηνελόπη Μητρούλια

Στρατιώτες, ενεργειακά αυτόνομους, ετοιμάζουν οι Αμερικάνοι, αναπτύσσοντας τεχνολογίες συλλογής ενέργειας οι οποίες θα είναι ενσωματωμένες στον στρατιωτικό εξοπλισμό και θα μειώνουν την ανάγκη μεταφοράς μπαταριών.

Δεν πρόκειται για ταινία επιστημονικής φαντασίας του Χόλυγουντ, αλλά για τα αποτελέσματα έρευνας του Natick Soldier Research, Development and Engineering Center των ΗΠΑ που δοκιμάστηκαν στο πλαίσιο της Maneuver Fires Integration Experiment, μιας άσκησης που έγινε στο Φορτ Μπένινγκ της Τζώρτζια.

Οι συσκευές υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται πλέον στις στρατιωτικές επιχειρήσεις αυξάνουν τον αριθμό και το βάρος των συνοδευτικών μπαταριών που θα πρέπει να μεταφέρουν οι στρατιώτες. Έτσι οι ερευνητές του NSRDEC έχουν σχεδιάσει και δοκιμάζουν ήδη, μικρά ελαφρά, φορητά συστήματα συλλογής και διανομής ενέργειας που μειώνουν τις ανάγκες μεταφοράς έξτρα μπαταριών.

Η ιδέα είναι να συλλέγονται μικροποσότητες ενέργειας που σε διαφορετική περίπτωση θα χάνονταν, όπως η θερμότητα, το φως, ο ήχος, η δόνηση ή η κίνηση. Αυτή η ενέργεια χρησιμοποιείται για επαναφόρτιση μπαταριών και την παροχή ενέργειας σε εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών, αισθητήρες, οθόνες κλπ.

Οι τεχνολογίες αυτές, περιελάμβαναν ηλιακούς συλλέκτες οι οποίοι φοριούνται, συσκευές συλλογής ενέργειας για τα γόνατα και το σακίδιο κ.ά. Για παράδειγμα το σακίδιο παράγει ενέργεια καθώς ταλαντεύεται όταν ο στρατιώτης περπατάει, ή τρέχει και η ενέργεια αυτή συλλέγεται για να χρησιμοποιηθεί στη λειτουργία του εξοπλισμού του στρατιώτη. Η παραγωγή ενέργειας ανέρχεται στα 16 με 22 βατ ενώ ο στρατιώτης περπατά και στα 22 με 40 όταν τρέχει. Επίσης, ειδική συσκευή συλλέγει κινητική ενέργεια που παράγεται στα πόδια όταν αυτός που τη φοράει περπατά, ενώ το σακίδιο και το κράνος ενός στρατιώτη και μετατρέπει το φως του ήλιου σε ηλεκτρική ενέργεια.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων