Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός
«Και οδηγήσαν μια γενιά στα πιο βαθιά χασμουρητά». Ο στίχος αυτός του σαββοπουλικού άσματος έχει καθώς φαίνεται διαχρονική ισχύ και αξία. Η αναγγελία σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια σε πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ ήταν το «δυνατό χαρτί» που έκρυβε στο «μανίκι» του ο πρωθυπουργός κατά την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Όμως, τι απογοήτευση! Μυρίζει ναφθαλίνη, αν όχι συγκάλυψη διά της μεθόδου του συμψηφισμού…
Δεν πρόκειται μόνο για το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός έχει μάθει πολύ καλά πως η σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής δεν είναι τίποτε άλλο παρά «στρίβειν διά της Εξεταστικής», αλλά για κάτι ακόμη χειρότερο: ότι είναι ορατός ο κίνδυνος και «βαριά» η υποψία πως η Εξεταστική θα «κουκουλώσει» την εισαγγελική έρευνα η οποία γίνεται ήδη. Μιλούμε για την εν εξελίξει εισαγγελική έρευνα για τα δάνεια των ιδιοκτητών ΜΜΕ από τον Απρίλιο του 2015!
Στις 3 Απριλίου του 2015, όλος ο Τύπος είχε ρεπορτάζ για την έναρξη εισαγγελικής έρευνας για τα τραπεζικά δάνεια των ΜΜΕ. Το ρεπορτάζ έλεγε ότι την έρευνα έχει αναλάβει ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Γαληνός Μπρης, ότι είχαν ήδη καταθέσει (στις αρχές Απριλίου του 2015) εκπρόσωποι του Δημοσίου και του ΤΧΣ ενώ σύντομα θα ακολουθούσαν και οι monitoring trustees και ότι ο κ. Μπρης είχε ζητήσει από τις 30 Μαρτίου από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) αναλυτικά στοιχεία, η οποία τα επεξεργαζόταν σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ. Το ρεπορτάζ προσέθετε ότι τα στοχιεία ζητήθηκαν από τις τράπεζες μία ημέρα ύστερα από την καταγγελία του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη πως «προτίθεται να σταματήσει την προνομιακή αντιμετώπιση -εκ μέρους των τραπεζών- των επιχειρήσεων στο χώρο της ενημέρωσης», καθώς και την ευθεία βολή προς την ΤτΕ που αρνήθηκε να παράσχει «οποιαδήποτε ουσιαστική πληροφόρηση επί του θέματος, επικαλούμενη υπηρεσιακό – επαγγελματικό απόρρητο».
Σημείο πρώτο, λοιπόν: η εισαγγελική έρευνα είχε ξεκινήσει ήδη από τον Απρίλιο του 2015, η δε πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εμφανιζόταν τότε ως επισπεύδουσα.
Περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 7 Μαΐου 2015, η «Αυγή» δημοσίευε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο τα αιτηθέντα αναλυτικά στοιχεία από την ΤτΕ παραδόθηκαν στις εισαγγελικές αρχές στις 5 Μαΐου 2015. Κατά τις αποκλειστικές πληροφορίες του ρεπορτάζ, το πόρισμα ήταν εξαιρετικά αναλυτικό, περιλαμβάνοντας ανάλυση για δάνειο προς δάνειο, ενώ συμπέραινε ότι μεγάλο τμήμα των δανείων δόθηκαν χωρίς να καλύπτονται από εγγυήσεις περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων ή των ιδιοκτητών τους ή χωρίς η οικονομική πορεία των επιχειρήσεων να εξασφαλίζει την αποπληρωμή τους ή ακόμη χωρίς να έχουν αποπληρωθεί έγκαιρα προηγούμενα δάνεια που είχαν λάβει. Τέλος, προαναγγελλόταν ότι «το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν συναντήσεις μεταξύ στελεχών της ΤτΕ και της εισαγγελίας για πληρέστερη ανάλυση των στοιχείων».
Ωστόσο, μία ακόμη έρευνα που άρχισε με γοργούς ρυθμούς, στη συνέχεια «κρέμασε»…
Ξανακούσαμε γι’ αυτήν με ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής «Εφημερίδας των συντακτών» στις 3 Νοεμβρίου 2015, που αναπαράχθηκε σε όλο τον Τύπο. Το μόνο καινούργιο στοιχείο ήταν μόνο ο τίτλος του ρεπορτάζ («Στον εισαγγελέα όλοι οι τραπεζίτες για τα δάνεια στα ΜΜΕ») και ότι το σύνολο των δανείων ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ. Αν το πόρισμα της ΤτΕ μιλούσε για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ακόμη και για νέα δάνεια από την ίδια τράπεζα ενώ δεν εξυπηρετούνταν τα παλαιά δάνεια προς αυτήν, είναι εντελώς λογική η εξέλιξη να μπουν στο στόχαστρο της έρευνας και οι τραπεζίτες.
Πέρασαν ωστόσο 4 μήνες μέχρι ο Δημήτρης Παγγελόπουλος, την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016, να κάνει στο CNN Greece μια περίεργη δήλωση: «Ο έλεγχος συνεχίζεται και οι έρευνες που καρκινοβατούσαν, προχωρούν γρήγορα».
Τελευταίος σταθμός, η χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, πλην όμως όχι μόνο για τα δάνεια των ΜΜΕ αλλά και για τα δάνεια των κομμάτων. Τα ερωτήματα που προκύπτουν, είναι καταλυτικά:
• Αν το πρόβλημα ήταν ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας κ. Μπρης έδειξε «απροθυμία» να ολοκληρώσει την έρευνα ή να ασκήσει τις αντίστοιχες διώξεις ενώ υπάρχει επαρκέστατο προς τούτο υλικό, τότε γιατί δεν συστήνεται Εξεταστική Επιτροπή μόνο για τα ΜΜΕ; Γιατί «πακετάρεται» το αντικείμενο της Εξεταστικής με αυτό των δανείων των κομμάτων, ένα θέμα άσχετο με αυτό των ΜΜΕ, για το οποίο η έρευνα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει;
• Αν η εισαγγελική έρευνα είχε «κρεμάσει» με ευθύνη του αρμόδιου εισαγγελέα, γιατί η κυβέρνηση στη Βουλή δεν ανέφερε κάτι γι’ αυτό; Και νιώθει τόσο ανήμπορη για να παρακάμψει τα εμπόδια για την ολοκλήρωση της έρευνας;
• Πώς είναι δυνατόν ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς να αναγγέλλει ότι η αδειοδότηση των καναλιών επίκειται, ενώ εκκρεμεί το τόσο σοβαρό ζήτημα των δανείων; Και αντί η ίδια η κυβέρνηση να ζητεί να επισπευσθεί η έρευνα και ύστερα να δοθούν οι άδειες, να δημιουργεί η ίδια τους όρους νέας μεγάλης καθυστέρησης με τη σύσταση Εξεταστικής που θα ερευνήσει και ένα ακόμη ζήτημα;
Αντί να πείθει ότι θέλει να καθαρίσει την «κόπρο του Αυγείου», η κυβέρνηση πείθει όλο και περισσότερο ότι διαπραγματεύεται με όπλο τα «δυνατά χαρτιά» που διαθέτει, δηλαδή τα στοιχεία για τα δάνεια των ΜΜΕ, για τις ευθύνες των τραπεζιτών κ.λπ. Με τη στάση της «φωνάζει»: Αφήστε μας το γκουβέρνο για να ξεχάσουμε κι εμείς τις πομπές σας…
Η παλιά δοκιμασμένη τακτική του συμψηφισμού και του «στρίβειν διά της Εξεταστικής»…