Διευκρινίσεις για τις επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία- τις οποίες ανακοίνωσε την Πέμπτη προκαλώντας τη διάψευση της Αθήνας- έδωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Σε δηλώσεις του, διευκρίνισε ότι πρόκειται για επαφές σε τεχνικό επίπεδο που έχουν ήδη ξεκινήσει, για τη δημιουργία μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης.
Ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία για αυτό τον μηχανισμό, ξεκαθάρισε, ενώ διαχώρισε τις συνομιλίες αυτές από τη μεσολάβηση της Άνγκελα Μέρκελ για διαπραγματεύσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Μετά τις συζητήσεις μου με την ελληνική και την τουρκική ηγεσία, οι δύο σύμμαχοι έχουν ήδη συναντηθεί, εδώ στο ΝΑΤΟ, για τεχνικές συζητήσεις. Στόχος των συζητήσεων είναι να δημιουργηθούν μηχανισμοί στρατιωτικής αποτροπής σύγκρουσης, για τη μείωση συμβάντων και ατυχημάτων. Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία για τον μηχανισμό», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Αυτές είναι τεχνικές συζητήσεις και όχι διαπραγματεύσεις για την υφιστάμενη διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, υπογράμμισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. «Στόχος είναι να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες των οποίων ηγείται η Γερμανία, για πολιτική μεσολάβηση προς αποκλιμάκωση», πρόσθεσε. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επέμεινε στον διαχωρισμό των δύο διαδικασιών, όταν ρωτήθηκε για την προϋπόθεση που θέτει η Ελλάδα, για απομάκρυνση των τουρκικών πλοίων προκειμένου να γίνει διάλογος. «Οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και έχουν συναντηθεί και συναντώνται σε στρατιωτικό επίπεδο.
Είναι τεχνικές συζητήσεις και είναι σημαντικό να τις διαχωρίσουμε από τις διαπραγματεύσεις που προσπαθεί να εκκινήσει η Γερμανία», ανέφερε αρχικά. «Οι γερμανικές προσπάθειες έχουν στόχο τις διαπραγματεύσεις για το υφιστάμενο πρόβλημα σχετικά με τις ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο και την αποκλιμάκωση. Το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται απευθείας σε αυτή την προσπάθεια, αλλά τη στηρίζει. Αυτό που προσπαθώ να κάνω εγώ είναι η αποτροπή της σύγκρουσης. Από τη στιγμή που έχουμε τόσα πολλά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν τεχνικές συζητήσεις για τέτοιους μηχανισμούς. Δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά οι συζητήσεις έχουν αρχίσει», κατέληξε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Η απάντηση της Αθήνας στον Τσαβούσογλου Στο μεταξύ, η Αθήνα απάντησε διά διπλωματικών πηγών στα όσα είπε το πρωί της Παρασκευής ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως “συνομιλίες” μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Υπενθυμίζεται ότι ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Αθήνα ότι ψεύδεται, στο ζήτημα της παρέμβασης του ΝΑΤΟ.
«Ευχής έργο θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», σημείωσαν οι ίδιες πηγές. «Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο (και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει», κατέληξαν οι διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ.