Ιδιαίτερα επιφυλακτικός, αλλά και εν μέρει επικριτικός εμφανίζεται ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σχολιάζοντας την επίσκεψη Ερντογάν μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm: «Κατά την γνώμη μου είναι μια λάθος επίσκεψη, την λάθος στιγμή διοργανωμένη με έναν λάθος τρόπο, πρώτα γιατί είναι ετεροβαρής.
Είναι μια επίσκεψη κατά την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί να κερδίσει πολλά, ενώ η Ελλάδα δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα. Δεν είναι η εποχή για να ανοίγουμε νέα ζητήματα και βλέπετε ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να ανοίξει ζητήματα τα οποία δεν είναι ούτε της εποχής αλλά ούτε του κλίματος για να ανοίξουν τώρα. Βάζει σε νέα βάση το μειονοτικό καταρχήν και αναφέρεται επίσημα σε αριθμητικά στοιχεία.
Η επίσημη καταγραφή των μουσουλμάνων μιλάει για 120 χιλιάδες Έλληνες πολίτες μουσουλμάνους από τους οποίους το 50% είναι τουρκικής καταγωγής παρότι δεν υπήρξαν ποτέ πολίτες της τουρκικής δημοκρατίας αλλά υπήρξαν πάντοτε Οθωμανοί υπήκοοι, οι υπόλοιποι είναι Πομάκοι και Ρομά. Ως μουσουλμανική μειονότητα απολαμβάνει πλήρως των δικαιωμάτων που έχουν προβλεφθεί στην Συνθήκη της Λωζάννης αλλά έχουμε με την πολιτική θετική διάθεση διασφαλίσει και όλα τα δικαιώματα εκείνα που αναγνωρίζει η Ε.Ε.
Όταν λοιπόν ανασκαλεύουμε τέτοια ζητήματα θα πρέπει αντιστοίχως και η ελληνική πλευρά να θέσει θέματα για τους ποντιόφωνους πολίτες της Τραπεζούντας και της Σαμψούντας, για την αναγνώριση της οικουμενικότητος του πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, για τις χαμένες περιουσίες των διωχθέντων Ελλήνων εκεί. Είναι εποχή να ανοίγουμε τέτοια ζητήματα αν πραγματικά πιστεύουμε στη σταθερότητα και στην συνεργασία και στον ενιαίο αμυντικό χώρο της συμμαχίας προς την ανατολή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας;» διερωτήθηκε ο πρώην υπουργός.
«Κατά την γνώμη μου είναι μια κίνηση απόγνωσης του Ταγίπ Ερντογάν» εκτίμησε ο κος Στυλιανίδης και συνέχισε: «ο οποίος προκειμένου να δικαιολογηθεί στο εσωτερικό του μέτωπο, ότι είναι ένας ηγέτης που υπερασπίζεται τους απανταχού Τούρκους έχει υιοθετήσει πλήρως το δόγμα Νταβούτογλου και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την Θράκη και το Αιγαίο ίσως προκειμένου να στείλει μηνύματα και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη ότι αν του πειράξουν τα ανατολικά σύνορα με το Κουρδιστάν δεν θα διστάσει την φωτιά να την φέρει στην αυλή της ΕΕ, δηλαδή στα Βαλκάνια».
Ο κος Στυλιανίδης εμφανίζεται περισσότερο επικριτικός σχετικά με την στάση της ελληνικής πολιτείας απέναντι σε αυτή την επίσκεψη, σημειώνει όμως ότι η ψυχραιμότερη αποτίμησή της, θα γίνει αφού ο Ερντογάν περάσει και από τη Θράκη και ολοκληρώσει των κύκλο των επαφών και των δηλώσεών του: «Η ελληνική πολιτική ηγεσία όφειλε να είναι απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει διάφορες τέτοιου είδους συμπεριφορές και δεν ξέρω αν είναι, ειλικρινά σας μιλάω. Για αυτό πιστεύω ότι η στιγμή αυτής της επίσκεψης είναι λάθος.
Την προηγούμενη φορά, όταν είχε έρθει ο κύριος Ερντογάν στην Κομοτηνή είχε σεβαστεί 2-3 πράγματα που είχαν προσυμφωνηθεί μαζί μας και είχαν προσυμφωνηθεί και με τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό, τον Κώστα Καραμανλή, δεν χρησιμοποίησε εθνοτικούς προσδιορισμούς, δεν επισκέφθηκε σωματεία τα οποία είχαν εκκρεμοδικία είτε στην ελληνική είτε στην διεθνή Δικαιοσύνη και ενθάρρυνε τη μειονότητα να λειτουργήσει ως γέφυρα φιλίας αναγνωρίζοντας το πλεονέκτημα που έχει με το ευρωπαϊκό τους διαβατήριο.
Τα σεβάστηκε αυτά και δημιούργησε την προσδοκία και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ότι θα είναι ένας ηγέτης που θα λειτουργήσει εποικοδομητικά για την προσέγγιση των δύο κρατών, δεν βιάζομαι να κρίνω αλλά φοβάμαι ότι τα πρώτα δείγματα γραφής που έχει δώσει ο κύριος Ερντογάν δεν είναι ενθαρρυντικά» ανέφερε.
Ειδικά για τη μειονότητα της Θράκης ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ροδόπης, είπε τα παρακάτω: Βλέπετε μια προσπάθεια της τουρκικής διπλωματίας να μετεξελίξει νομικά την αναγνωρισμένη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης σε εθνική μειονότητα. Εάν αυτό το πράγμα επιτευχθεί δημιουργεί ένα νομικό εργαλείο στα χέρια της τουρκικής προπαγάνδας, το οποίο είναι ευρωπαϊκό νομικό εργαλείο.
Άλλη αντιμετώπιση έχουν οι εθνικές μειονότητες και άλλη οι θρησκευτικές μειονότητες. Οι θρησκευτικές μειονότητες είναι εσωτερικό θέμα των κρατών μελών, ενώ οι εθνικές μειονότητες μπορεί να τύχουν να είναι ζήτημα ατζέντας διμερών ή πολυμερών διαπραγματεύσεων. Αυτό έχει κλείσει το 1923 και το ότι το ανοίγουν τώρα σημαίνει ότι θέλουν να πάμε ταξίδι στο παρελθόν.
Η Ελλάδα ως ευρωπαϊκή δύναμη και ως δύναμη του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ξαναταξιδέψει 90 και 100 χρόνια πίσω. Η Ελλάδα πρέπει να πάει μπροστά και σε αυτό το ταξίδι θέλει να πάρει μαζί της και την Τουρκία αν η Τουρκία θέλει”. Κατέληξε ευχόμενος η Τουρκία να ξαναβρεί τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό και να σταματήσει να παίζει παιχνίδια στην ευρύτερη περιοχή.
Πηγή: xronos.gr