Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Συμφωνία για συνάντηση Trump-ΝΑΤΟϊκών εταίρων

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

O Πρόεδρος Donald Trump συμφώνησε να συναντηθεί με τους ηγέτες της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας στην Ευρώπη τον ερχόμενο Μάιο έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε την Κυριακή με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ενώ οι δύο άντρες είχαν σύντομη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την αυτονομιστική σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Είναι ήδη γνωστό ότι ο Trump εξελέγη με την υπόσχεση να ωθήσει τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους προς τη δυτική συμμαχία, ούτως ώστε να υπάρξει ελάφρυνση του οικονομικού βάρους για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συγκεκριμένη πρόταση έχει επιφέρει αντιδράσεις τόσο στους κόλπους των Δημοκρατικών όσο και στους Ρεπουμπλικανούς, ενώ οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι, φοβούμενοι ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Vladimir Putin, θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια τέτοια κατάσταση.

Η δήλωση του Λευκού Οίκου προσθέτει ότι ο Trump και o Stoltenberg «συζήτησαν για το πώς θα ενθαρρύνουν όλους τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους όσον αφορά στις αμυντικές τους δαπάνες».

Όπως προαναφέρθηκε, ο Trump και ο Stoltenberg, «συζήτησαν ως προς τις δυνατότητες για μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης που μαίνεται κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων».

Συγκεκριμένα, κατά την τελευταία εβδομάδα μια νέα σπίθα έχει ανάψει στις εχθροπραξίες μεταξύ της Ουκρανίας και των υπό ρωσική υποστήριξη αυτονομιστών, με την κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη για νέο κύμα βομβαρδισμών. Στο πλαίσιο αυτό, περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση και τους αντάρτες.

Από τη δική του πλευρά ο Trump έχει προκαλέσει επιπλέον αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ εξαιτίας της επιδίωξής του να αναθερμάνει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα.

Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή στο τηλεοπτικό κανάλι Fox, ο Trump αμφισβήτησε τον χαρακτηρισμό του Bill O’Reilly ότι «Ο Πούτιν είναι ένας δολοφόνος».

«Έχουμε πολλούς δολοφόνους … Νομίζετε ότι η χώρας μας είναι τόσο αθώα;», είπε χαρακτηριστικά ο Trump, αναφέροντας τον πόλεμο του 2003 στο Ιράκ.

Ο γερουσιαστής της Φλόριντα, Marco Rubio, ο οποίος πέρσι είχε χάσει από τον Trump στην εσωκομματική μάχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, έγραψε ότι θα ήταν λάθος ο Trump να άρει τις κυρώσεις των ΗΠΑ για τη Ρωσία, μέτρο που ο τωρινός Πρόεδρος εξετάζει ήδη. «Ο μόνος λόγος που θα πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις για τον Putin είναι αν αυτός πληροί τους όρους των κυρώσεων και σταματήσει τις παραβιάσεις σε βάρος της Ουκρανίας», υπογράμμισε.

Πηγή: Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων