Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Η επικείμενη σύνοδος αυτής της εβδομάδας, κατά την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος, Donald Trump, θα συναντήσει τον Κινέζο Πρόεδρο, Xi Jinping, θα σημαδευτεί όχι μόνο από βαθιές πολιτικές διαιρέσεις, αλλά και από μια σύγκρουση προσωπικοτήτων μεταξύ του παράτολμου χειριστή των social media Trump και του προσεκτικού στους υπολογισμούς του ηγέτη του Πεκίνου.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, αμφότεροι διαθέτουν ένα κοινό στοιχείο: τη ρητορική τους περί αποκατάστασης του μεγαλείου των εθνών τους. Όμως οι δύο άνδρες διαφέρουν σχεδόν σε κάθε άλλη πτυχή, από την πολιτική τους στάση μέχρι τη διπλωματική τους εμπειρία, εντείνοντας με αυτό τον τρόπο την αβεβαιότητα στις αποκαλούμενες πιο σημαντικές διμερείς σχέσεις στον κόσμο.
Πέντε μήνες μετά από την εκλογή του εν μέρει στη βάση μιας αντι-κινεζικής πλατφόρμας, ο Trump φαίνεται να έχει θέσει τον εαυτό του σε μια τροχιά σύγκρουσης και όχι συμβιβασμού με τον Xi Jinping, δημιουργώντας αμφιβολίες ως προς το αν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου μπορούν να βρουν κοινό έδαφος.
Στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης για τη συνάντηση στο θέρετρο Mar-a-Lago του Trump στη Φλόριντα θα βρίσκεται η πιθανή χρήση της απειλής του σχετικά με τις κρίσιμες εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας με σκοπό να πιέσει το Πεκίνο να κάνει περισσότερα προκειμένου να χαλιναγωγήσει την γείτονά του Βόρεια Κορέα και το πυρηνικό της πρόγραμμα, η οποία ούτως η άλλως φαίνεται να προχωρά στην κατασκευή πυραύλων ικανών να πλήξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Trump, ένας 70χρονος πρώην μεγιστάνας ακινήτων χωρίς εμπειρία εξωτερικής πολιτικής πριν από την είσοδό του στον Λευκό Οίκο, έγραψε στο Twitter ότι θα είναι μια «πολύ δύσκολη» συνάντηση με τον ηγέτη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, δεδομένου ότι οι κινεζικές εμπορικές πρακτικές, όπως ισχυρίζεται, «σκοτώνουν» τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
Έχει, επίσης, απαιτήσει από το Πεκίνο να προχωρήσει σε περισσότερες ενέργειες για να «λύσει» το πρόβλημα με τη Βόρεια Κορέα -τη μεγαλύτερη πρόκληση για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ- εναλλακτικά σκοπεύει να ενεργήσει μονομερώς για την απαλοιφή του κινδύνου που προέρχεται από τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Πιονγιάνγκ.
Ορισμένοι υπάλληλοι του Λευκού Οίκου πιστεύουν ότι ο γαμπρός και ανώτερος σύμβουλος του Trump, Jared Kushner, θα μπορούσε να καταστεί μια ισχυρή μετριοπαθής φωνή για το πώς θα χειριστεί ο Αμερικανός ηγέτης τις συνομιλίες του με τον Κινέζο ομόλογό του την Πέμπτη και την Παρασκευή. Οι επαφές μεταξύ του Kushner και του απεσταλμένου της Κίνας στις ΗΠΑ βοήθησε στην εξομάλυνση του διαλόγου που προηγείται της συνάντησης, σύμφωνα με νυν και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους.
Ακόμα κι έτσι, αυτό που ανησυχεί τους τυπικούς με το πρωτόκολλο Κινέζους περισσότερο από τις ενδεχόμενες πολιτικές συγκρούσεις είναι ο κίνδυνος ο απρόβλεπτος Trump να φέρει δημοσίως σε δύσκολη θέση τον Xi Jinping, μετά και από τις αρκετές άβολες στιγμές μεταξύ των ξένων ηγετών που έχουν συναντηθεί μέχρι σήμερα με το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Οι συναντήσεις των Αμερικανών Προέδρων με τους Κινέζους ομολόγους τους είναι συνήθως πιο λεπτομερώς προσεγμένες σε σχέση με άλλους ξένους ηγέτες, κάτι στο οποίο οι Κινέζοι αξιωματούχοι επιμένουν για να βεβαιωθούν ότι θα αντιμετωπίζονται με την ευπρέπεια που πιστεύουν ότι αρμόζει σε μια παγκόσμια δύναμη.
Εντούτοις, παρά την όποια τήρηση των τύπων, οι κοινές εθνικιστικές τάσεις των δύο αρχηγών κρατών θα μπορούσαν να επιδεινώσουν στην πραγματικότητα τις τριβές μεταξύ των χωρών τους, οι οποίες γίνονται ολοένα και πιο παγκόσμιοι αντίπαλοι.
Ο Trump επιμένει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξαπατηθεί οικονομικά για δεκαετίες από χώρες όπως η Κίνα και πρέπει να ανακτήσουν τη λάμψη της, ενώ ο Jinping θέλει η Κίνα, μια αρχαία αυτοκρατορία, να αποκτήσει μεγαλύτερο εκτόπισμα στην παγκόσμια σκηνή.
«Xi και Trump δεν είναι φυσικοί φίλοι», σημείωσε ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που ειδικεύεται στην Ασία. «Το ερώτημα που εκκρεμεί είναι ποιό θα είναι το αποτέλεσμα όταν συγρουστούν οι δύο ρητορικές, η «Make America Great Again» από την μία πλευρά και η «Chinese Dream» από την άλλη.
Πηγή: Reuters