Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Συνέντευξη για δουλειά: Τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε

Τα 5 βασικά λάθη που πρέπει να αποφεύγετε σε μια συνέντευξη για δουλειά

1. Εργασιακή εμπειρία

Σε σχεδόν κάθε συνέντευξη σας δίνεται η ευκαιρία να ενημερώσετε τον ερευνητή για την προηγούμενη εργασιακή σας εμπειρία, ή την ακαδημαϊκή σας έρευνα. Θα πρέπει πάντα να είστε προετοιμασμένοι να δώσετε μια σχετική περίληψη. Μοιάζει απλό, αλλά πολλοί “τα κάνουν μαντάρα” εδώ. Πολλοί υποψήφιοι αναμένουν ότι οι ερευνητές είναι εξειδικευμένοι, όπως είναι και οι ίδιοι. Και επειδή υποθέτετε ότι ο ερευνητής γνωρίζει ακριβώς για τι μιλάτε, μπορεί να χρησιμοποιήσετε υπερβολικά τεχνικούς όρους ή να μπείτε σε πολλές λεπτομέρειες, για να εξηγήσετε την εργασία σας.

Δεν πρέπει φυσικά να μιλήσετε σε έναν πιθανό εργοδότη λες και είναι άσχετος, αλλά μην υποθέσετε κιόλας ότι γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια της ειδίκευσής σας. Αποφύγετε την ορολογία, τις αφηρημένες έννοιες και τις περιλήψεις δύσκολων σημείων. Κάντε τις δεξιότητές σας κατανοητές παρέχοντας συγκεκριμένα παραδείγματα και αναφορές που δείχνουν πώς μπορούν να εφαρμοστούν οι δεξιότητές σας σε καθημερινές καταστάσεις.

2. Το απρόοπτο

Αυτή είναι η δουλειά των ονείρων σας και φαίνεται ότι είστε ο υποψήφιος των ονείρων τους. Μπορείτε να είστε ΟΚ σε κάθε λεπτομέρεια που αναφέρεται στην αγγελία εργασίας. Και η συνέντευξη πηγαίνει ομαλά μέχρι… να σας πουν κάτι που δεν το περιμένετε. Για παράδειγμα, σας λένε για ένα έργο που πρέπει να γίνει, αλλά είναι ένα που δεν έχετε καμία εμπειρία. Σε αυτή την κατάσταση, το χειρότερο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι οι υπεκφυγές. Το δεύτερο χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να ομολογήσετε ότι δεν ξέρετε πώς να τους βοηθήσετε. Ένας καλύτερος τρόπος είναι να παραδεχτείτε ότι δεν έχετε εμπειρία με αυτό το συγκεκριμένο έργο, αλλά ταυτόχρονα είστε ενθουσιασμένοι γι’ αυτό και ανυπομονείτε να μάθετε. Γυρίστε την άσχημη στιγμή σε μια ευκαιρία για να εξηγήσετε πώς μαθαίνετε γρήγορα μια νέα δεξιότητα.

3. Ερωτήσεις σχετικά με τον εργοδότη

Σχεδόν κάθε συνέντευξη θα σας δώσει την ευκαιρία να δείξετε ότι έχετε μελετήσει τα πάντα που είναι δημοσίως γνωστά για τον εργοδότη αυτόν. Το λιγότερο είναι να έχετε εξετάσει την ιστοσελίδα της εταιρείας. Μπορεί να σας δοκιμάσουν σε αυτό με διάφορους τρόπους. Μπορεί να σας ρωτήσουν γιατί θα θέλατε να εργαστείτε στην εταιρεία. Η λανθασμένη απάντηση είναι να απαντήσετε με το απλοϊκό: “θα ήθελα πολύ να ανήκω στο δυναμικό σας”. Η σωστή απάντηση θα αναφέρεται σε κάτι συγκεκριμένο για την επιχείρησή τους που δεν έχει αναφερθεί ακόμα στην συνέντευξη. Αυτό δείχνει ότι έχετε ήδη σκεφτεί τι είδους εταιρεία είναι και τι μπορεί να σας προσφέρει. Αν δεν προκύψει η ευκαιρία να αναδείξετε τις γνώσεις σας επάνω σε αυτό, μπορείτε σχεδόν πάντα να το αφήσετε για το τέλος. Σε σχεδόν κάθε συνέντευξη θα σας ρωτήσουν αν έχετε κάποιες ερωτήσεις εσείς. Αυτό σας δίνει το πράσινο φως για να αναφερθείτε σε συγκεκριμένα έργα ή ευκαιρίες που μόνο κάποιος εξοικειωμένος με την εταιρεία θα μπορούσε να γνωρίζει. Χρησιμοποιήστε αυτή την ευκαιρία για να δώσετε στους ερευνητές την εντύπωση ότι θέλετε πραγματικά τη δουλειά και είστε διατεθειμένοι να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες που σας προσφέρει.

4. Η λεπτή γραμμή ανάμεσα στον επαγγελματισμό και το…πρόχειρο

Θα πρέπει πάντα να ντύνεστε σαν επαγγελματίας σε μια συνέντευξη για δουλειά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει επίσημο ντύσιμο εργασίας. Αλλά ενώ θέλετε να σας δουν ως επαγγελματία και σοβαρό, δεν πρέπει να είστε “υπερβολικά σοβαρός”, ώστε να μην βλέπει κανείς τον πραγματικό σας εαυτό πίσω από το… κοστούμι. Αφήστε την προσωπικότητά σας να λάμψει. Να έχετε αυτοπεποίθηση χωρίς να το παρακάνετε. Εάν η συνέντευξη γίνεται μέσω τηλεφώνου ή Skype, χρησιμοποιήστε τη φωνή σας για να δείξετε τον ενθουσιασμό σας. Δώστε έμφαση στις λέξεις-κλειδιά, μιλήστε με άνετο ρυθμό και κάντε μια στιγμιαία παύση, όταν η κουβέντα πάει σε κάτι σημαντικό.

5. Τι “βγάζετε προς τα έξω” ως συμπεριφορά

Πολλοί άνθρωποι που μπαίνουν σε μια συνέντευξη για δουλειά είναι νευρικοί. Είναι φυσικό. Δυστυχώς, η νευρική συμπεριφορά μπορεί να σας οδηγήσει σε ενοχλητικά μονοπάτια. Μπορεί να αγγίζετε το πόδι σας, να κάνετε κλικ με το στυλό σας, να κουνάτε το πόδι σας ή να μην διατηρείτε επαφή με τα μάτια. Αυτές οι λεπτομέρειες μπορεί να είναι ένας λόγος που δεν θα πάρετε την δουλειά. Ο ερευνητής δεν μπορεί να μην συνειδητοποιήσει τις νευρικές σας συμπεριφορές, αλλά σε υποσυνείδητο επίπεδο, αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να τον κάνουν να σας αντιπαθήσεις ή να σας συμπαθήσει. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να το αποφύγετε αυτό είναι να κάνετε εξάσκηση με φίλους ή συναδέλφους προτού πάτε στην συνέντευξη για δουλειά. Μια δήθεν συνέντευξη με φίλους θα αποκαλύψει τι κάνετε σωστά ή λάθος.

 

mastografia_banner

σχετικα αρθρα

voucher_banner

ροη ειδησεων

mastografia_banner