Εγκαινιάστηκε χθες μεταξύ Δήμου Λαρισαίων και Greenpeace, η συνεργασία για να ξεκινήσει άμεσα ένα έργο αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας με σκοπό την άσκηση κοινωνικής πολιτικής του δήμου.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε παρουσία του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη και του γενικού διευθυντή του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκου Χαραλαμπίδη, τονίστηκε πως ο Δήμος Λαρισαίων θα εγκαταστήσει σειρά φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος τουλάχιστον 200kW σε οροφές δημοτικών κτιρίων, με την Greenpeace να δωρίζει συμβολικά το πρώτο από αυτά τα συστήματα, ισχύος 15kW.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης τόνισε ότι ο σχεδιασμός στην πρώτη του φάση προβλέπει τη δυνατότητα -με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο- η παραγόμενη ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά να συμψηφιστεί με το ενεργειακό κόστος των κοινωνικών δομών του δήμου. Πρόσθεσε δε πως «η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τις ενεργειακές κοινότητες θα ανοίξει το δρόμο για τη στήριξη ευπαθών νοικοκυριών του δήμου μας, με την πίστωση της παραγόμενης ενέργειας σε μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος».
«Ο Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε να προχωρήσει σε συνεργασία με την Greenpeace, με σκοπό την ανάδειξη της ηλιακής ενέργειας ως μέσου άσκησης κοινωνικής πολιτικής μέσω του προγράμματος net-metering» είπε ο κ. Καλογιάννης και συμπλήρωσε: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η συνεργασία θα αποτελέσει έναυσμα και πιλότο και για άλλους δήμους σε ολόκληρη τη χώρα».
Σημειώνεται πως το κόστος αγοράς και εγκατάστασης του πρώτου φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 15 kW θα καλυφθεί πλήρως από την Greenpeace και θα τοποθετηθεί στη στέγη του 4ου Γυμνασίου-Λυκείου Λάρισας. Η παραγόμενη ενέργεια του συστήματος θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες κοινωνικών δομών του δήμου Λαρισαίων που βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο της πόλης και συγκεκριμένα των δομών που στεγάζονται στο «Ροδοπούλειο», στην περιοχή Αβέρωφ.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Χαραλαμπίδης δήλωσε πως με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και τη δέσμευσή του «ο δήμος Λαρισαίων εισέρχεται δικαιωματικά στην παγκόσμια ελίτ των πόλεων που όχι απλώς αναλαμβάνουν συγκεκριμένη δράση για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, αλλά ταυτόχρονα φροντίζουν για τη συνοχή του κοινωνικού ιστού».
Ο κ. Χαραλαμπίδης είπε χαρακτηριστικά πως η παραγωγή καθαρής ενέργειας με παράλληλα, σαφή και μετρήσιμα κοινωνικά οφέλη «αποτελεί παρακαταθήκη για την πόλη και παράδειγμα που αναζητά μιμητές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο». Πρόσθεσε δε πως η σημερινή ημέρα «αποτελεί την καλύτερη επιβράβευση προσπαθειών είκοσι και πλέον ετών για την προώθηση της καθαρής ενέργειας ως ένα από τα βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος Λαρισαίων και η Greenpeace εξετάζουν τη δυνατότητα πίστωσης της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά απευθείας σε μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος ευάλωτων νοικοκυριών του δήμου, με την κατασκευή ενός πάρκου με φωτοβολταϊκά συστήματα.
Στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε, για παράδειγμα, πως η κατασκευή ενός πάρκου με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών 20MW και τη χρήση δωρεάν ηλιακής ενέργειας, θα μπορέσει να καλύψει το 40%-80% των αναγκών για ηλεκτρική ενέργεια σε 10.000 έως 20.000 νοικοκυριά. Διευκρινίστηκε δε πως η παραπάνω δράση θα είναι εφικτή εφόσον δοθεί η δυνατότητα από το νέο νομικό καθεστώς που αφορά τις ενεργειακές κοινότητες.