Ένα ακόμη mega φωτοβολταϊκό project για την περιοχή της Θεσσαλίας μπαίνει στα σκαριά.
Το έργο της εταιρείας Sunstar Ι.Κ.Ε., το οποίο έλαβε ΑΕΠΟ από το ΥΠΕΝ, αναμένεται να αναπτυχθεί στη θέση Κυπάρισσος, των Δημοτικών Ενοτήτων Ενιπέα και Κράννωνος, των Δήμων Κιλελέρ, Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.
Η Sunstar και οι Ελβετοί
Η Sunstar Ι.Κ.Ε. συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2020 από Έλληνες εταίρους. Στη συνέχεια όμως εισήλθε η Swiss Blue Investment Group AG, αποκτώντας το 50%, με το υπόλοιπο ποσοστό να παραμένει στον έλεγχο των ιδρυτών της. Η ελβετική Swiss Blue Investment Group AG συμμετέχει, αποκτά και διαχειρίζεται εταιρείες που ασχολούνται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το περιβάλλον, τις νέες τεχνολογίες και άλλα βιώσιμα έργα.
Μετά την είσοδο της ελβετικής εταιρείας, έγινε τροποποίηση του καταστατικού της Sunstar Ι.Κ.Ε., προβλέποντας πλέον στον σκοπό της την «παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μετατροπή ηλιακής ενέργειας 255ΜW στην περιοχή της Λάρισας».
Τι προβλέπει η ΑΕΠΟ
Σύμφωνα με την ΑΕΠΟ που εκδόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, το έργο αφορά στην εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Σταθμού (κατασκευή και λειτουργία) συνολικής ισχύος 255 ΜW, που χωροθετείται στην περιοχή της Τ.Κ. Κυπάρισσου, στην Π.Ε. Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στοιχείων θα γίνει πάνω σε μεταλλικό σύστημα στήριξης, η έδραση – αγκύρωση του οποίου στο έδαφος θα πραγματοποιηθεί με κατάλληλους μεταλλικούς πασσάλους. Ο λοιπός ηλεκτρολογικός θα εγκατασταθεί σε Η/Μ οικίσκους. Το εμβαδό του αδειοδοτημένου πολυγώνου από τη ΡΑΑΕΥ, του Φ/Β Σταθμού, ανέρχεται σε 2.128.537 m2, ενώ τα γήπεδα εγκατάστασης έχουν συνολικό εμβαδό 856.429,55 m2 .
Ο Φ/Β Σταθμός θα αποτελείται από τα παρακάτω βασικά μέρη:
• 283.384 φωτοβολταϊκά πλαίσια ονομαστικής ισχύος 900 W, έκαστο
• 2.500 αντιστροφείς ισχύος (inverters)
• Σύστημα στήριξης φωτοβολταϊκών πλαισίων
• Οικίσκους – Υ/Σ με μετασχηματιστές ανύψωσης τάσης και απαραίτητο ηλεκτρολογικόυλικό (πίνακες ΑC Χαμηλής και Μέσης Τάσης)
• Μετατροπείς συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο (AC/DC)
• Τερματικούς Σταθμούς Μέσης Τάσης με απαραίτητο ηλεκτρολογικό υλικό (πίνακεςΜέσης Τάσης)
• Καλωδιώσεις και υλικά διασύνδεσης
• Σύστημα ελέγχου και μετρήσεων
• Σύστημα γείωσης – αντικεραυνικής προστασίας
• Περίφραξη Οικοπέδου
• Συνοδά έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης του Φ/Β πάρκου
Όπως σημειώνεται, ο Φ/Β Σταθμός θα συνδεθεί σε ένα νέο Υποσταθμό Υψηλής Τάσης (Υ/Σ Υ.Τ.) 33/150 kV, ο οποίος θα ανεγερθεί κατά ένα μέρος εντός του γηπέδου εγκατάστασης και η διασύνδεση θα πραγματοποιηθεί στις υφιστάμενες εναέριες Γραμμές Μεταφοράς 150 kV του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, Λάρισα – Βόλος & Βόλος ΙΙ – Λάρισα ΙΙ.
Οι οικίσκοι θα έχουν ξεχωριστό μετασχηματιστή ανύψωσης της τάσης για τη σύνδεσή τους στο εσωτερικό δίκτυο μέσης τάσης του Φ/Β Σταθμού. Συνολικά, θα εγκατασταθούν 63 μετασχηματιστές διανομής μέσης τάσης, οι οποίοι θα συνδέονται σε κοινό δίκτυο που θα αποτελείται από υπόγεια καλώδια (η όδευσή τους θα γίνει κατά μήκος της εσωτερικής οδοποιΐας για τη διασύνδεση των οικίσκων).
Όσον αφορά την όδευση του εξωτερικού δικτύου μέσης τάσης του Φ/Β Σταθμού με τον Υ/Σ 33/150 kV, από τον οικίσκο ελέγχου θα φεύγουν υπόγεια καλώδια μέσης τάσης, μήκους περίπου 8,63 km. Τα υπόγεια καλώδια μέσης τάσης θα ακολουθούν τμήμα της οδοποιίας.
Τέλος, στον Υποσταθμό Ζεύξης θα βρίσκεται το πεδίο μέτρησης των μεγεθών ισχύος, τάσης και ρεύματος αντίστοιχα, τόσο συνολικά, όσο και για κάθε φάση ξεχωριστά, ενώ θα υπάρχει και το πεδίο αναχώρησης για τη ζεύξη / διασύνδεση του Φ/Β Σταθμού με το τμήμα ανύψωσης του Υποσταθμού Υ.Τ. 33/150 kV. Από τον Υποσταθμό Ζεύξης θα αναχωρούν υπόγεια τριφασικά καλώδια Μ.Τ. σύμφωνα με τις υποδείξεις του αρμόδιου Διαχειριστή.
Του Σταύρου Γριμάνη από το newmoney.gr