Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Συρία: Ο πιο πολύνεκρος μήνας της χρονιάς ο Σεπτέμβριος

Τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 1.000 άμαχοι, σκοτώθηκαν τον Σεπτέμβριο στον πόλεμο που εξακολουθεί να μαίνεται στη Συρία, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρόκειται για τον βαρύτερο μηνιαίο απολογισμό του 2017.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, «το 70% και πλέον των θυμάτων μεταξύ των αμάχων σκοτώθηκε σε αεροπορικά πλήγματα του καθεστώτος ή της Ρωσίας, ή του διεθνούς συνασπισμού» του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ. Τον Μάιο ανακοινώθηκε η δημιουργία τεσσάρων ζωνών «αποκλιμάκωσης» από τους συμμάχους του καθεστώτος και των ανταρτών, με σκοπό την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός σε διάφορες περιοχές. Όμως τις τελευταίες εβδομάδες ξέσπασαν συγκρούσεις σε ορισμένες από τις περιοχές αυτές.

Ταυτόχρονα, σε άλλες περιοχές διεξάγονται χωριστές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας με στόχο την απόσπαση από τους τζιχαντιστές του Ι.Κ. των εδαφών που παραμένουν υπό τον έλεγχό τους.

Τουλάχιστον 955 άμαχοι, ανάμεσά τους 207 παιδιά, σκοτώθηκαν τον περασμένο μήνα, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο υποστηρίζει ότι διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΚΟ η αύξηση του αριθμού των θυμάτων οφείλεται «στην κλιμάκωση των επιδρομών της διεθνούς συμμαχίας και της Ρωσίας εναντίον προπυργίων των τζιχαντιστών (…) και επίσης στην κλιμάκωση των πληγμάτων της Ρωσίας και του καθεστώτος εναντίον των περιοχών που ελέγχουν οι αντάρτες».

HTML tutorial

Με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν εξαπολύσει μια επιχείρηση εναντίον του Ι.Κ. στη Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία.

Δώδεκα άμαχοι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν την Κυριακή σε αεροπορικά πλήγματα στο χωριό αλ Τουμπ, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εκτιμά ότι οι επιδρομές πιθανόν έγιναν από ρωσικά αεροσκάφη.

Από την πλευρά του, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προσφέρει αεροπορική υποστήριξη στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), μια συμμαχία Κούρδων και Αράβων που έχει εξαπολύσει εφόδους εναντίον του ΙΚ στη de facto «πρωτεύουσά» του, τη Ράκα, αλλά και στη Ντέιρ Εζόρ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις μάχες του Σεπτεμβρίου σκοτώθηκαν 790 μέλη των δυνάμεων του καθεστώτος και των συμμάχων του και 550 στις τάξεις των ανταρτών και των ΣΔΔ. Συνολικά 738 τζιχαντιστές, που ανήκαν κυρίως είτε στο Ι.Κ. είτε στην Ταχρίρ αλ Σαμ, της οποίας ηγείται ο πρώην βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία, επίσης σκοτώθηκαν.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων