Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Σωτήρια η απώλεια βάρους σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο

Τα άτομα με περιττά κιλά στην περιοχή της κοιλιάς διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θανάτου μετά από καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με νέα μελέτη που δείχνει ότι η απώλεια βάρους αποδεικνύεται σωτήρια για ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα.

Γάλλοι ερευνητές παρουσίασαν μια πενταετή έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 3.670 ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, και έδειξε ότι οι άντρες και οι γυναίκες με σοβαρή κοιλιακή παχυσαρκία κινδύνευαν περισσότερο σε σχέση με εκείνους με λιγότερο λίπος στην κοιλιά.

Ενδιαφέρον όμως προκαλούν και τα συμπεράσματα για τους ιδιαίτερα λιποβαρείς ασθενείς, οι οποίοι συγκαταλέγονται επίσης στην κατηγορία με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα.
«Η μεγάλη περίμετρος της μέσης, η σοβαρή παχυσαρκία και τα λιποβαρή άτομα συνδέονται με μεγαλύτερη θνησιμότητα μετά από καρδιακή προσβολή», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Tabassome Simon. «Δεν είναι καλό για κάποιον να είναι παχύσαρκος ή υπερβολικά λιποβαρής, αλλά ακόμη χειρότερα είναι να έχει μεγάλη κοιλιά».

«Όσον αφορά τις ιατρικές συμβουλές για ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, θα πρέπει να επικεντρώνονται περισσότερο στις πιο σοβαρές μορφές παχυσαρκίας, την κοιλιακή παχυσαρκία καθώς και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η καθιστική ζωή».

Για την έρευνα, ο Simon και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν τη σχέση μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος (BMI), της περιμέτρου της μέσης και των ποσοστών θνησιμότητας στην πενταετία μετά την καρδιακή προσβολή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι υπερβολικά λιποβαρείς ασθενείς είχαν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, όπως επίσης και οι υπερβολικά παχύσαρκοι ασθενείς και εκείνοι με «σοβαρή κοιλιακή παχυσαρκία».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων