Γράφει ο Γιώργος Μαρίνος Παπανικολάου
Από το πρωί η Τουρκία συγκλονίζεται από δυο πρωτοφανή περιστατικά, που εγείρουν σημαντικά ερωτήματα για το κατά πόσο αποτελούν απλές συμπτώσεις. Από τη μια το εθνικό μπλακ-άουτ, που παρέλυσε ολόκληρη τη χώρα και από την άλλη η ομηρία του εισαγγελέα, που χειρίζεται την υπόθεση Μπερκίν. Στη πρώτη περίπτωση τα ερωτήματα είναι πολύ σοβαρά, αφού κανείς αρμόδιος μέχρι στιγμής σύμφωνα με το τουρκικό και διεθνή τύπο δεν να μπορεί να δώσει εξήγηση για την αιτία του μπλακ-άουτ και το χρόνο αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης σε ολόκληρη τη χώρα. Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο με τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και αυτό της τρομοκρατικής ενέργειας.
Την ίδια στιγμή που το τουρκικό κράτος αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες της διακοπής της ηλεκτροδότησης, στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης ένοπλοι εισέβαλαν και έπιασαν όμηρο τον εισαγγελέα, που έχει αναλάβει την υπόθεση σοβαρού τραυματισμού του 15χρόνου Μπερκίν Ελβάν από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούνιο του 2013. Οι ένοπλοι παρουσιάζονται ως μέλη της ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP-C και απαιτούν την δημόσια ομολογία των αστυνομικών, ότι δολοφόνησαν τον 15χρονο, αλλιώς θα εκτελέσουν τον δικαστικό. Μέχρι στιγμής γίνονται διαπραγματεύσεις με τους ενόπλους, ενώ η τύχη του δικαστικού είναι άγνωστη αφού έχει ήδη λήξει το τελεσίγραφο, που έδωσαν οι ένοπλοι. Η χρονική σύμπτωση των δυο περιστατικών προξενεί ερωτήματα, αφού οι φερόμενοι ως μέλη του DHKP-C πραγματοποίησαν ουσιαστικά επιχείρηση αυτοκτονίας σε ένα από τα πιο καλά φυλασσόμενα κτίρια στη Τουρκία την ημέρα, που οι αρχές παρέλυσαν λόγω του μπλακ-άουτ.
Μια τέτοια επιχείρηση χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα σχεδιασμού και σίγουρα η αναταραχή, που προκλήθηκε από την διακοπή της ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα, που παρέλυσε συγκοινωνίες, αεροδρόμια και επικοινωνίες «βόλεψε» πολύ τους τρομοκράτες. Η κρίση στη Τουρκία θα πρέπει να ανησυχήσει την Αθήνα, αφού αν αποδειχθεί, ότι η ομηρία στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης σχετίζεται με το μπλακ-άουτ, οι συνέπειες ενδέχεται να είναι σοβαρές για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού πριν δυο μήνες αθωώθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Β. Αιγαίου πέντε Τούρκοι υπήκοοι ως ύποπτοι για συμμετοχή τους στην DHKP-C. Οι πέντε αθωωθέντες κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στην ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C και κατοχή βαρύ οπλισμού. Η αθώωση τους τότε είχε εκνευρίσει την Άγκυρα. Μπορεί η συσχέτιση των παραπάνω να αποτελεί θεωρία συνομωσίας, όταν όμως μιλάμε για την Τουρκία οι θεωρίες συνομωσίας είναι συνήθως πραγματικές.
Η ιστορία μας έχει διδάξει με τα Σεπτεμβριανά το 1955 και την Κρίση στα Ίμια το 1996. Και στις δυο περιπτώσεις οι συνέπειες για την Ελλάδα ήταν καταστροφικές. Τα κέντρα εξουσίας στην Άγκυρα συνηθίζουν να χρησιμοποιούν προβοκάτσιες για να εξάγουν εσωτερικές κρίσεις. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να βρει την ελληνική πλευρά προετοιμασμένη ειδικά αν λάβουμε υπόψη τη δεινή οικονομική και διπλωματική θέση στην οποία έχει βρεθεί η χώρα μας το τελευταίο διάστημα.