Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Τρία είναι τα σενάρια για την Ελλάδα, στο τραπέζι των συζητήσεων προετοιμασίας του ερχόμενου Eurogroup, σύμφωνα με το Reuters. Στις επαφές στην Μπρατισλάβα που έγιναν το βράδυ της Πέμπτης, μεταξύ υπουργών Οικονομικών συζητήθηκαν τα εξής τρία σενάρια:
Το πρώτο και λιγότερο πιθανό είναι να υπάρξει κάποια συμφωνία μέχρι το επερχόμενο Eurogroup που θα επιτρέψει χρηματοδότηση της Ελλάδας με παράλληλες μεταρρυθμίσεις από πλευράς κυβέρνησης. Εκεί η συζήτηση φαίνεται σοβαρά μπλοκαρισμένη.
Το δεύτερο σενάριο και αρκετά πιθανότερο είναι να γίνει αποδεκτή η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για εννεάμηνη παράταση αλλά και ικανοποίηση της υποχρέωσης της Ελλάδας να καταβάλει στο ΔΝΤ 1,6 δις ευρώ.
Για πρώτη φορά συζητήθηκε επισήμως και το σενάριο ενός σχεδίου Β για την Ελλάδα σε περίπτωση χρεοκοπίας. Ωστόσο σύμφωνα με το Reuters στις εν λόγω συζητήσεις δεν υπήρξαν συγκεκριμένα συμπεράσματα και αποφάσεις και η συζήτηση παρέμεινε σε θεωρητικό επίπεδο.
Οι περισσότεροι από τους αξιωματούχους υποστήριξαν ότι είναι μάλλον απίθανο οι δανειστές να επιτευχθεί συμφωνία Αθήνας-δανειστών για τις μεταρρυθμίσεις εγκαίρως, ώστε να εκταμιευτούν τα 7,2 δισ. ευρώ που απομένουν να διατεθούν στη χώρα υπό το τρέχον πρόγραμμα που επεκτάθηκε τον Φεβρουάριο.
«Αυτό θα απαιτούσε πρόοδο μέσα σε λίγες μέρες, η οποία που δεν ήταν εφικτή επί εβδομάδες. Η αντίδραση ΕΚΤ, ΔΝΤ και αρκετών κρατών μελών έδειξε εξαιρετικό προβληματισμό», ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος που γνωρίζει το περιεχόμενο της συζήτησης.
Το δημοσίευμα μάλιστα αναφέρει και την αντίδραση του έλληνα που συμμετείχε στις επαφές και τόνισε ότι η Αθήνα θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει εγκαίρως μία συμφωνία.
Το πρόβλημα με όλα τα παραπάνω είναι ότι μόλις εχθές το Μαξίμου τα διέψευσε. Όλα. Είναι γεγονός πλέον ότι δεδομένου του ευαίσθητου και κρίσιμου σημείου των διαπραγματεύσεων και η ελληνική αλλά και η πλευρά των εταίρων παίζουν το δικό τους παιχνίδι με τα μίντα στην προσπάθεια να δημιουργήσουν τις εντυπώσεις που βολεύουν τη θέση τους. Ας καταναλώνουμε υπεύθυνα, λοιπόν.