Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Σχέδιο δράσης για την αιθαλομίχλη από ΥΠΕΚΑ και περιφέρειες

Την εντατικοποίηση των ελέγχων σε κεντρικές θερμάνσεις κτιρίων και σε σημεία πώλησης ξυλείας ξεκινούν άμεσα οι περιφέρειες όλη της χώρας σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια σημερινής σύσκεψης αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα από όλους τους φορείς για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της αιθαλομίχλης. Επίσης τα δασαρχεία θα εντείνουν τους ελέγχους για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παράνομης υλοτομίας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εξετάστηκε η οριστικοποίηση του δεσμευτικού Σχεδίου Δράσης, με τις ενέργειες κάθε Φορέα για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της Αιθαλομίχλης για την περίοδο 2014/2015, και πιο συγκεκριμένα:

• Οι έλεγχοι στην αγορά καυσίμων στερεής βιομάζας.
• Οι έλεγχοι στις εστίες καύσης (κεντρικές θερμάνσεις, αρτοκλιβάνους,
βιομηχανικούς λέβητες)
• Η υπογραφή ΚΥΑ για κανονισμό 995/2010 της Ε.Ε για την παράνομη υλοτόμηση.
• Η υπογραφή ΚΥΑ για κανονισμό 2173/2005 της Ε.Ε περί δημιουργίας
εθελοντικού συστήματος αδειών FLEGT για εισαγωγές ξυλείας στην ΕΕ
• Η εφαρμογή της ΚΥΑ που αφορά στη λήψη μέτρων σε περιπτώσεις επεισοδίων.
• Η προμήθεια εξοπλισμού για τη μέτρηση αιωρούμενων σωματιδίων.
• Η ενημέρωση ευαισθητοποίηση των πολιτών.
• Οι τρόποι χρηματοδότησης των ανωτέρω δράσεων, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Οι εκπρόσωποι των Περιφερειών, Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, και Κρήτης, επικρότησαν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί (μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, προώθηση της χρήσης του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά) και δεσμεύτηκαν για την εντατικοποίηση των ελέγχων από τη πλευρά τους, τόσο σε επίπεδο εμπορίας στερεής βιομάζας, όσο και ελέγχων εκπομπών καυσαερίων σταθερών εστιών καύσης.

HTML tutorial

Παράλληλα, οι περισσότερες Περιφέρειες δρομολογούν, ή έχουν κινήσει, διαγωνιστικές διαδικασίες προμήθειας αναλυτών για τον έλεγχο σταθερών εστιών καύσης και για τη μέτρηση συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Όλες οι πλευρές συνεχίζουν την προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός δικτύου επικοινωνίας μεταξύ των Περιφερειών, με κόμβο το ΥΠΕΚΑ, για τον καλύτερο συντονισμό και τη βελτιστοποίηση της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων, σε περιπτώσεις εμφάνισης επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε στις ενέργειες που καταβάλλονται, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών ολόκληρης της χώρας και κυρίως του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων