Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Σχέδιο εισβολής σε ΤτΕ και Νομισματοκοπείο

Το Βήμα δημοσιεύει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες υπήρχε σχέδιο που αποδίδεται στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη, και το οποίο προέβλεπε και προβλέπει απαλλοτρίωση των χρηματικών αποθεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος ύψους 22 δισ. ευρώ, σύλληψη του διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα και κατάληψη του Νομισματοκοπείου, όπου θα τυπωνόταν εθνικό νόμισμα. «Έχουμε μπλέξει με τρελούς» φέρεται να σχολίασε ο κ.Τσίπρας.

O υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, περιέγραψε την Τρίτη σε εκδήλωση περίπου 500 στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας (συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ που ευθέως τάσσεται υπέρ της ρήξης) σχέδιο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, αναφέροντας μάλιστα σειρά «επαναστατικών» πράξεων, ικανών να επιτρέψουν την ομαλή μετάβαση.

Το Βήμα επικαλείται πληροφορίες που έχουν μεταδοθεί από τον κύκλο του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, σύμφωνα με τις οποίες το σχέδιο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα για να είναι επιτυχές προϋποθέτει εθνικοποίηση της Τράπεζας Ελλάδος, αποκοπή αυτής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δέσμευση του χρηματικού αποθέματος των 22 δισ. ευρώ, που διατηρεί στο θησαυροφυλάκιό της, προκειμένου να τροφοδοτεί με μετρητά τα ΑΤΜ και να κρατά ζωντανή ακόμη και σε συνθήκες capital controls τη λειτουργία της οικονομίας.

Το σχέδιο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα απαιτούσε βίαιη κατάληψη της Τράπεζας Ελλάδος και του Εθνικού Νομισματοκοπείου, ακόμη και σύλληψη του δοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο Βήμα ότι το όλο σχέδιο είχε περιέλθει σε γνώση του Προέδρου της Δημοκρατίας και είχε αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τον πρωθυπουργό και τον διοικητή της Τράπεζας

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων