Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Τα μέλη της λεγόμενης ομάδας Visegrad που γιορτάζει την 25η επέτειό της, καλούν για πιο ενισχυμένα σύνορα στη βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να σταματήσει η αυξημένη ροή των μεταναστών στην Ευρώπη.
Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβακίας πρότειναν τη δημιουργία ενός δεύτερου φράχτη κατά μήκος των συνόρων της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας με την Ελλάδα.
Οι επικριτές ισχυρίζονται ότι το σχέδιο αυτό είναι αμφιλεγόμενο, δεδομένου ότι στην πραγματικότητα σημαίνει την αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.
Η πρωθυπουργός της Πολωνίας, Μπεάτα Σίντλο απάντησε σε αυτές τις εκτιμήσεις, λέγοντας ότι το σχέδιο δεν στοχεύει ενάντια σε κάποιο συγκεκριμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντ ‘αυτού, όπως είπε, πρόκειται για μια πρωτοβουλία στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να εξευρεθούν συμπληρωματικές λύσεις για τα βαλκανικά κράτη εντός της ΕΕ.
Κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, οι ηγέτες των τεσσάρων εθνών συναντήθηκαν με τον Σκοπιανό Πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ και τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν πιέσεις για τις ενισχύσεις κατά μήκος των βορείων ελληνικών συνόρων. Υπενθυμίζεται ότι τα Σκόπια εγκατέστησαν έναν πρώτο φράχτη, το Νοέμβριο, και τώρα κατασκευάζουν ένα δεύτερο, παράλληλο, φράχτη.
Μετά από τη συνάντηση στην Πράγα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει “τις χώρες που είναι έτοιμες να δημιουργήσουν μια δεύτερη αμυντική γραμμή νότια της Ουγγαρίας.”
Τα πρώην κομμουνιστικά κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν επικριθεί στο παρελθόν, ως οι χώρες που έχουν επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιδοτήσεις και την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ για τους δικούς τους πολίτες, αλλά που τώρα αποφεύγουν να δεχτούν ακόμη και μικρό αριθμό προσφύγων.
Τα κράτη του Visegrad από την πλευρά τους, προβάλλουν την άποψη ότι είναι αδύνατο να ενσωματώσουν τους μουσουλμάνους στις κοινωνίες τους, ενώ συχνά τους περιγράφουν ως απειλές για την ασφάλειά τους. Μέχρι στιγμής οι Πολωνοί, οι Τσέχοι και οι Σλοβάκοι έχουν αποδεχθεί μόνο μικρό αριθμό προσφύγων, κυρίως χριστιανών, από τη Συρία.
Τα σχέδια της ομάδας αυτής κρατών φανερώνονται μετά από μήνες «χαοτικών κινήσεων», όπως λένε, εκ μέρους της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και την αδυναμία της Ελλάδας να προστατεύσει τα νότια σύνορα του μπλοκ. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα.
Πηγές
Euronews
Reuters