Στην παραδοχή ότι η Ευρώπη απέτυχε στο πεδίο της αλληλεγγύης σχετικά με το μεταναστευτικό προχώρησε στη Βουλή ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι δεν θα αποτύχει για δεύτερη φορά: «Έχουμε μπροστά μας ένα παράθυρο ευκαιρίας. Είναι ξεκάθαρο ότι σε ένα τόσο μεγάλο ζωτικής σημασίας ζήτημα η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να αποτύχει για δεύτερη φορά».
Ο κ. Σχοινάς παρουσίασε στην Ελληνική Βουλή τους κεντρικούς άξονες του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, που θα αντικαταστήσει τις συμφωνίες του Δουβλίνου και το οποίο αναμένεται όπως να είναι έτοιμο το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Αυτοί, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν είναι οι εξής:
1. Ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος με προγράμματα στήριξης των χωρών προέλευσης και διακίνησης
2. Κοινή ισχυρή διαχείριση των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων μέσω της νέας Frontex, δηλαδή, της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία θα Β στελεχωθεί με 10.000 άτομα έως το 2027 και προτείνεται η εκπαίδευσή τους να γίνεται σε εγκαταστάσεις της κάθε χώρας για ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών
3. Κοινός τρόπος επιμερισμού των ροών με πειστικό πρόγραμμα επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σχοινάς εκτίμησε ότι υπάρχει η ανάγκη για ένα Plan B, δηλαδή ένα σχέδιο «πυρόσβεσης» όπως το χαρακτήρισε για τη διαχείριση ενός σεναρίου εκρηκτικής αύξησης των ροών όπως το 2015, δεδομένης και της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί σε χώρες όπως το Ιράν, η Συρία και η Λιβύη.
«Το νέο Σύμφωνο είναι αρχιτεκτονική εργασία. Θα χτίσει ένα νέο κτίριο για το άσυλο στην Ευρώπη. Πρέπει η Ευρώπη να μην ξεχνά ότι παράλληλα με τους αρχιτέκτονες πρέπει να δουλεύουν και οι πυροσβέστες, λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας, των γεγονότων σε Ιράν, Συρία ίσως και Λιβύη, να έχουμε τη βεβαιότητα ότι δίπλα στο Σύμφωνο θα υπάρχει και ένα σχέδιο πυρόσβεσης, ένα Plan Β. Ένα σχέδιο διαχείρισης κρίσης, ώστε αν τα πράγματα πάνε στραβά και κυλήσουμε σε εποχή 2015 να μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα», υπογράμμισε.