Σχολείο για χαρισματικά παιδιά αναμένεται να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη. Η δημιουργία του πρόκειται να γίνει με χορηγία του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» το οποίο θα αναλάβει και την χρηματοδότηση των πρώτων τριών ετών λειτουργίας του.
Η ακαδημία για χαρισματικά παιδιά, απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 5 έως 18 ετών στους οποίους (εφόσον κριθούν ότι πληρούν τις προδιαγραφές εισαγωγής στο συγκεκριμένο σχολείο έπειτα από ένα αυστηρό τεστ αξιολόγησης το οποίο περιλαμβάνει IQ test, γλωσσικές ασκήσεις και συνέντευξη) χορηγούνται υποτροφίες παρακολούθησης.
Κατά τα λεγόμενα το σχολείο αυτό πρόκειται να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για την ανάπτυξη των ειδικών δεξιοτήτων των χαρισματικών παιδιών τα οποία αποτελούν μόνο το 4% του πληθυσμού και συνήθως δεν αναπτύσσουν όλες τις ικανότητές τους λόγω έλλειψης υποδομών, άγνοιας των γονέων ή ακόμη και περιθωριοποίησης αφού οι ενδείξεις έντονης ευφυΐας που εμφανίζουν ήδη από μικρές ηλικίες τα οδηγούν σε απομόνωση από το κοινωνικό σύνολο σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ενώ οι προετοιμασίες για την δημιουργία του σχολείου για χαρισματικά παιδιά οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους, ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο η οποία αυξάνει τις επιδόσεις στα μαθηματικά. Η μέθοδος αυτή, εφαρμόζεται η χρήση χαμηλής ισχύος ηλεκτρισμού στον εγκέφαλο των εθελοντών για πέντε μέρες επί 40 λεπτά περίπου την φορά. Έπειτα από αυτό οι εθελοντές μπορούσαν να πραγματοποιήσουν με το μυαλό τους ως και πέντε φορές γρηγορότερα μαθηματικές πράξεις ενώ με την πάροδο έξι μηνών η ταχύτητα αυξήθηκε έως 28%!
Στόχος της έρευνας αυτής, είναι να μπορέσουν στο μέλλον (εφόσον αποδειχθεί μακροπρόθεσμα ότι η χρήση της μεθόδου είναι απόλυτα ασφαλής) να βοηθήσουν όσους υστερούν στα μαθηματικά, ποσοστό που ανέρχεται περίπου στο 20% του πληθυσμού. Η μέθοδος ονομάζεται « Διακρανιακή διέγερση τυχαίου θορύβου» και ακόμη και οι ίδιοι νευροεπιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στον εγκέφαλο η τεχνική αυτή. Εικάζουν ότι η διέγερση των εγκεφαλικών κυττάρων με αυτό τον τρόπο, βοηθά τους εθελοντές να επεξεργάζονται καλύτερα και ταχύτερα τις πληροφορίες ενώ ευελπιστούν πως μελλοντικά η μέθοδος θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί και για την αποκατάσταση των ασθενών που πάσχουν από άνοια.