Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Σχολιάζοντας τις απόψεις του Γιάννη Πανούση

Γράφει ο Γιάννης Νικήτας

«Ο αστυνομικός της γειτονιάς και πεζές περιπολίες προφανώς θα υπάρχουν και η Άμεση Δράση που θα περιπολεί» είπε στον ραδιοσταθμό ΤΟ ΒΗΜΑ ο κ. Πανούσης, προσθέτοντας πως «ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα υπάρξει μια ελάφρυνση της φρούρησης προσώπων. Από εκεί και πέρα, 1.500- 2.000 άτομα εύκολα μπορούν να αποδεσμευτούν». Σύμφωνα με πληροφορίες τα παραπάνω άτομα θα προέλθουν από την Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Επισήμων (ΓΔΑΕ) η οποία ιδρύθηκε το 2005 και λειτουργεί με έδρα την Αθήνα, ως αυτοτελής Κεντρική Υπηρεσία επιπέδου Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, η οποία υπάγεται στο Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας και ελέγχεται και εποπτεύεται από το Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νότιας Ελλάδας. Η απόφαση κινείται στα σωστά πλαίσια καθώς σήμερα η Ελληνική Αστυνομία δεν πάσχει από έλλειψη προσωπικού αλλά από πάρεργο, άνιση κατανομή προσωπικού και φρούρηση ευπαθών στόχων.

Το στοίχημα για τον Γιάννη Πανούση είναι να ακολουθήσει μια ανασυγκρότηση της ΕΛ.ΑΣ όπως:

 • Ανασυγκρότηση της ΕΛ.ΑΣ με ενίσχυση της αστυνόμευσης και προμοδότηση των μάχιμων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ με αστυνομικούς. Μείωση του προσωπικού από τα ΜΑΤ και των αστυνομικών που υπητετούν στις προσωπικές ασφάλειες των βουλευτών. Επίσης ζητήματα διαβατηρίων και ταυτοτήτων μπορούν να εκπληρώνονται από υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ στελεχωμένη με πολιτικό προσωπικό ώστε να μην αποσπώνται αστυνομικοί για τέτοιες δουλείες. Επιπλέον, θέματα τροχονικών ελέγχων και τροχαίας ειδικά στις πόλεις μπορούν να περάσουν στα χέρια της Δημοτικής Αστυνομίας.
 • Προληπτικούς ελέγχους και επιχειρήσεις «σκούπα» σε περιοχές που έχουν χαρτογραφηθεί λόγω της υψηλής εγκληματικότητας που παρουσιάζουν. Μηδενισμός των περιοχών που εμπεριέχουν την λέξη άβατο για την ΕΛ.ΑΣ. Περιοχές που τρέφουν το έγκλημα όπως καταυλισμοί τσιγγάνων, γκέτο λαθρομεταναστών πρέπει απλούστατα να διαλυθούν και η έννομος τάξις να επανέλθει.
 • Επανεξοπλισμός της ΕΛ.ΑΣ και ειδικά των υπηρεσιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ενδεικτικά της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης, της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας, των Αστυνομικών Τμημάτων κτλ. Ενίσχυση του εξοπλισμού με την τοποθέτηση ανά περιπολικό καθώς και των ομάδων ΔΙΑΣ ενός υποπολυβόλου ή τυφεκίου μάχης με το κατάλληλο διαμέτρημα σε συνδυασμό με τα κατάλληλα σκοπευτικά ταχείας και ασφαλούς σκόπευσης καθώς και ενός μη θανατηφόρου όπλου, βελτίωση της αστυνομικής εξάρτησης με την προσθήκη σπρέι πιπεριού και όπλου ηλεκτρινής εκκένωσης (tazer), εξοπλισμός όλων των αστυνομικών με αλεξίσφαιρα γιλέκα επιπέδου ΙΙΙΑ ή και IV και κυρίως τοποθέτηση κεραμικών πλακών ειδικά σε πληρώματα οχημάτων ώστε να προστατεύονται οι αστυνομικοί και από το διαμέτρημα 7,62 x 51, αναβάθμιση των περιπολικών με την προσθήκη αντιθραυσματικών μελανών στα τζάμια και αγορά νέων περιπολικών υψηλού κυβισμού εφοδιασμένων με αλεξίσφαιρα τζάμια και εμπρόσθιο προφυλακτήρα για συγκρούσεις, χορήγηση κρανών τύπου κέβλαρ για προστασία από βολίδες 7,62, επανατοποθέτηση φυλακιών στα αστυνομικά τμήματα αντιβαλλιστικής προστασίας και τέλος προμήθεια μικρού αριθμού θωρακισμένων οχημάτων κατηγορίας MRAP για ειδικές περιπτώσεις με την τοποθέτηση τους στην ΕΚΑΜ και τις ΟΠΚΕ.
 • Διαρκής Εκπαίδευση με γνώμονα τον ρεαλισμό και τα υψηλά στάνταρ. Ενδεικτικά μπορούν να καθιερωθούν εξαμινιαία τέστ δοκιμασιών φυσικής αγωγής και αστυνομικών τακτικών πάνω σε θέματα γρήγορης και ασφαλούς οδήγησης, ταχείας σκόπευσης και πυρών για το σύνολο του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και σε δεύτερη φάση για όλο το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. Αλλαγή της εκπαίδευσης στις αστυνομικές ακαδημίες με την ενίσχυση της σκληραγώγησης, της φυσικής αγωγής και των τεχνικών σε θέματα αυτοάμυνας και σκοποβολής. Οι αστυνομικές σχολές πρέπει να βγούν από τις πανελλήνιες να θεσπιστούν υψηλότερα στάνταρ επιλογής στις αθλητικές δοκιμασίες και να επιλέγονται αυτοί που πραγματικά θέλουν να ακολουθήσουν το αστυνομικό επάγγελμα και όχι αυτοί που το επιλέγουν ως μια επαγγελματική διέξοδο. Αλλαγή στον τρόπο εκπαίδευσης των ειδικών φρουρών με πιο απαιτητική εκπαίδευση και διαδικασίες επιλογής καθώς και ενιαία φοίτηση στις ακαδημίες δύο ετών και όχι μόλις μερικών μηνών. Κύριο μέλημα της ΕΛ.ΑΣ θα πρέπει να είναι όχι το πως θα βγάζει ανακριτικούς υπαλλήλους αλλά μάχιμους αστυνομικούς του πεζοδρομίου.           Για πιο ειδικές ειδικότητες που θα στελεχώσουν ειδικές υπηρεσίες πχ δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, οικονομική αστυνομία μπορούν να επιλέγονται απόφοιτοι ΑΕΙ με ειδικά κριτήρια και να λαμβάνουν μια βασική αστυνομική εκπαίδευση αλλά κατά την διάρκεια της καριέρας τους να μην αλλάζουν υπηρεσίες. Και το βασικότερο: δια βίου εκπαίδευση κατά την διάρκεια της θητείας τους, εκπαιδεύσεις σκοποβολής όχι μόνον σε κλειστό σκοπευτήριο αλλά στα πρότυπα kill room με στόχους που πετάγονται ανάμεσα σε πολίτες, μαθήματα αυτοάμυνας, φυσικής αγωγής κτλ.
 • Αλλαγή της νομοθεσίας για θέματα οπλοφορίας και οπλοχρησίας από τα μέλη ιδιωτικών εταιριών φύλαξης και μεταφοράς χρημάτων. Υποχρεωτική παρουσία ιδιωτικού αστυνομικού σε όλες τις τράπεζες ανα την επικράτεια και διαρκή εκπαίδευση του μέσα από ελέγχους για την κατάλληλοτητα του από προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ ώστε να μην είναι επικίνδυνος για το κοινωνικό σύνολο.
 • Αυστηρότερη νομοθεσία για θέματα παράνομης οπλοφορίας και αύξηση των ποινών για όλα τα ποινικα αδικήματα μεγάλου βαθμού βιασμού, ναρκωτικά, δολοφονίες. Επαναφορά της θανατικής ποινής. ]
 • Αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων με παράλληλη κοινωνική εργασία για άνδρες και γυναίκες οι οποίοι διώκονται για ποινικά αδικήματα χαμηλού βαθμού, κλοπές κτλ.
 • Αλλαγή της νομοθεσίας και νομιμοποίηση των μέσων αυτοάμυνας όπως σπρέι πιπεριού και tazer. H λογική είναι πως ο κακοποιός αν θέλει να βρεί κάτι θα το βρεί ενω ο πολίτης που θέλει να εφαρμόζει την νομοθεσία όχι.
 • Εξοπλισμός των τελενειακών αρχών με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή σαρωτών με ακτίνες Χ, χρήση σκυλιών.
 • Θωράκιση των συνόρων με ενίσχυση της συνοριοφυλακής και χρήση από αυτή θερμικών καμερών, σκυλιών, ηλεκτροφόρων συρμάτων σε ευάλωτα σημεία και ειδικών ομάδων που σκοπό θα έχουν τους εκτενείς ελέγχους και τις περιπολίες στα σύνορα.
 • Πριμοδότηση των αστυνομικών οργάνων με bonus και γενικά κίνητρα για την πάταξη του εγκλήματος στις υπηρεσίες όπως η Διεύθυνση Ασφάλειας, η Δίωξη Ναρκωτικών ώστε να δοθεί ένα κίνητρο στους αστυνομικούς να δουλεύουν ακόμα πιο γρήγορα για την μείωση του εγκλημάτος
 • Άμεση εφαρμογή του συμφώνου επανισδοχής των λαθρομεταναστών στην Τουρκία και απέλαση όλων των λαθρομεταναστών. Ακόμα και εαν η Τουρκία δεν τους δέχεται πρέπει να τους επιστρέφουμε στις χώρες τους.
 • Σύσταση Δικτύου Πληροφοριών στις όμορες χώρες με αιχμή του δόρατος την ΕΥΠ ώστε να εντοπιστούν οι πηγές που στέλνουν τα όπλα στην Ελλάδα.

Aνακεφαλαιώνοντας, η υοθέτηση σοβαρής αντεγκληματικής πολιτικής είναι μέσα στην ατζέντα των πλέον σοβαρών κοινωνικών ζητημάτων. Η κατάσταση έχει αλλάξει ραγδαία και απατείται σοβαρότητα από όλες τις μεριές παραμερίζοντας το ελληνικής έμπνευσης «πολιτικό κόστος» και εφαρμόζοντας μέτρα ανάλογα του προβλήματος. Εύκολες και ανώδυνες λύσεις δεν υπάρχουν και κάθε πρόταση έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της. Το πρόβλημα είναι πως πρέπει άμεσα να γίνει κάτι. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο και ο κίνδυνος οι πολίτες να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους με την υποστήριξη ορισμένων κομμάτων και από την άλλη να δημιουργηθεί το αντίπαλο δέος που θα υποστηρίζει την αλληλεγγύη και την πρόοδο πάλι με την υποστήριξη κομμάτων ελλοχεύει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων