«Ναι μεν, αλλά» για την άρση των πατέντων των εμβολίων από την Ευρώπη αφού χώρες-κλειδιά των «27» απομακρύνθηκαν χθες από την πρόταση Τζο Μπάιντεν να παραιτηθούν από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα σκευάσματα κατά του νέου κορονοϊού υποστηρίζοντας ότι η λύση για τον τερματισμό της πανδημίας είναι η ταχεία και κοινή χρήση εμβολίων.
Σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προειδοποίησε λέγοντας πριν από την άτυπη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στο Πόρτο πως η Ε.Ε. έχει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας κίνησης αλλά δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συζητήσει την άρση, που εξετάζεται από την αμερικανική κυβέρνηση, εφόσον όμως γίνουν «συγκεκριμένες προτάσεις».
Η ταχύτερη λύση για την αύξηση της διανομής εμβολίων παγκοσμίως ήταν οι εξαγωγές και η Ένωση ενθάρρυνε «όλους τους εταίρους να διευκολύνουν την εξαγωγή δόσεων» πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο διχασμός ανάμεσα στους «27» φάνηκε πριν καν ξεκινήσουν οι συζητήσεις χθες στο πλαίσιο της κοινωνικής συνόδου του Πόρτο, αφού είχε προηγηθεί το «όχι» της Γερμανία στον πρόταση Μπάιντεν. Στην πρώτη συζήτηση γύρω από το θέμα προβλήθηκαν μια σειρά από τεχνικά ζητήματα, όπως η συλλογή των υλικών που χρειάζονται.
Σε αλλαγή πλεύσης ο Μακρόν επανέλαβε μεν τη θετική του γνώμη για την άρση αλλά τόνισε πως θέμα «κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι να παράγουμε περισσότερα και να αυξήσουμε την αλληλεγγύη τώρα».
Στο μεταξύ ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τη στήριξή του στο ενδεχόμενο προσωρινής άρση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ώστε να ενισχυθεί η προσφορά των δόσεων σε φτωχότερες χώρες, και καταδίκασε τον «κλειστό εθνικισμό, που αποτρέπει, για παράδειγμα, έναν διεθνισμό των εμβολίων».
πηγή: efsyn.gr