Φιλόζωοι της Θεσσαλονίκης συγκεντρώνουν στοιχεία για τις περιοχές της πόλης στις οποίες έχει χτυπήσει ο ιός Λοιμώδης Περιτονίτιδα της Γάτας (Feline Infectious Peritonitis, F.I.P.) με αποτέλεσμα πληθυσμοί αδέσποτων γατιών στειρωμένων και μη να αποδεκατίζονται.
Δείγματα, που εστάλησαν πριν από μερικούς μήνες στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Μπρίστολ της Βρετανίας (Bristol University School), επιβεβαίωσαν τις υποψίες ότι πρόκειται για τον F.I.P. Από τον περασμένο Μάρτη δεκάδες ζώα στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική πέθαναν ή τους έγινε ευθανασία καθώς η κατάσταση της υγείας τους ήταν μη αναστρέψιμη αφού για τον ιό αυτό δεν υπάρχει θεραπεία.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το zoosos.gr, η κα Χριστιάνα Καραθανάση συγκεντρώνει στοιχεία όπως:
Σε ποια περιοχή (οδός, πόλη, νομός)
Πόσα ζώα έχει η γατοαποικία
Στειρωμένα ή αστείρωτα και ηλικίες αυτών
Πόσες γάτες προσβλήθηκαν ή πέθαναν είτε από την υγρή μορφή της ασθένειας (π.χ. με πρησμένη με υγρό κοιλιά) είτε από την ξηρή μορφή (π.χ. με νευρολογικά προβλήματα, αστάθεια στο κεφάλι, απώλεια βάρους).
Οι επιστήμονες βάσει αυτών των στοιχείων θα εξετάσουν ποια η σχέση των ζώων μεταξύ τους και ποια μετάλλαξη του ιού τα έχει προσβάλει, καθώς είναι πρωτοφανές αδέσποτα ζώα, που δεν είναι έγκλειστα σε καταφύγιο ή συγκεντρωμένα σε κλειστούς χώρας να πεθαίνουν από τον F.I.P.
H κα Καραθανάση εξηγεί ότι πρόκειται για επιδημία γνωστή τους κτηνιάτρους της ευρύτερης περιοχής και στην Κτηνιατρική Κλινική του Α.Π.Θ. αλλά και σε όσους φροντίζουν γάτες. Να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν από το ιό αφού δεν μεταδίδεται στο είδος μας, αλλά απαιτείται διερεύνηση του πώς προκλήθηκε αυτό το «ξέσπασμα» που κρατάει καιρό και εξοντώνει τόσα ζώα.