Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Συγκλονιστική η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη Συρία

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Είναι συγκλονιστική η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την κατάσταση στη Συρία. Είναι σχεδόν αδύνατη η αποστολή διεθνούς ιατροφαρμακευτικής βοήθειας. 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.

«Η πρόσβαση είναι το βασικό μέλημά μας», τόνισε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Συρία Ελίζαμπεθ Χοφ σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Το να δρούμε σε μια σύρραξη, όπως αυτή της Συρίας, είναι σχεδόν αδύνατον», δήλωσε.

Ο ΠΟΥ δεν έχει καμία επαφή με το Ισλαμικό Κράτος, διατηρεί ωστόσο επαφή με γιατρούς που δρουν και εργάζονται στις ζώνες που είναι υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Τα στοιχεία του ΠΟΥ κάνουν λόγο για 25.000 τραυματισμούς κάθε ημέρα στη Συρία από πολίτες και ενόπλους από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές. Την ίδια ώρα έχουν κλείσει περισσότερα από τα μισά νοσοκομεία από τα 113 που υπήρχαν. Φυσικά ακόμη και αυτά που παραμένουν ανοιχτά λειτουργούν κάτω από αντίξοες συνθήκες, λόγω σοβαρών ελλείψεων, προβληματικής ηλεκτροδότησης και έλλειψης προσωπικού.

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι στη Συρία δεν διεξάγεται ένας πόλεμος σαν τους άλλους. Όταν σε μία εμπόλεμη περιοχή δεν υπάρχει η πρόσβαση ιατρικού προσωπικού και διεθνούς βοήθειας τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από αυτό που φαντάζονται οι πολίτες στη Δύση. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και δεν διαφαίνεται δυστυχώς καμία ελπίδα στο άμεσο μέλλον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων