Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Σύγκρουση Μαξίμου με Βαρουφάκη, μετά τις δηλώσεις για το δημοψήφισμα

Οι χθεσινές αποκαλύψεις του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ προκάλεσαν ευθεία σύγκρουση μεταξύ κορυφαίων υπουργών και του κ. Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι κυβερνητικές αιχμές προήλθαν από τη στάση του τέως υπουργού Οικονομικών στην αρχή της διαπραγμάτευσης με αφορμή εκπομπή της ΕΡΤ για την «επέτειο» από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 και αφορούν την περίοδο πριν από τη συμφωνία επέκτασης του μνημονίου της 20ής Φεβρουαρίου 2015.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς μίλησε για «πιέσεις» από το Eurogroup ώστε να συνεχιστούν όσα είχαν υπογραφεί από την κυβέρνηση Σαμαρά. «Υπήρχαν εισηγήσεις από το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό των Οικονομικών να υπάρξει συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος. Θα ήταν μια οδυνηρή επιλογή, την οποία ευτυχώς αποφύγαμε και φτάσαμε στην επέκταση εκείνης της συμφωνίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Ακόμη πιο οξύς εναντίον του κ. Βαρουφάκη ήταν ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς. «Κάποτε πρέπει να ειπωθούν όλα» επισήμανε και υπογράμμισε πως ήδη από τον Ιανουάριο «ο κ. Βαρουφάκης επέμενε να κλείσουμε επιτόπου διότι, όπως έλεγε, κινδυνεύουμε να κλείσουν τα ΑΤΜ. Είπε επίσης ότι θα έπαιρνε πάνω του την κακή συμφωνία του Φλεβάρη, που ήταν πολύ χειρότερη από αυτή που πήραμε στη δεύτερη διαπραγμάτευση».

HTML tutorial

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις των δύο κορυφαίων υπουργών, ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την έκπληξή του για το «πώς είναι δυνατόν να λέγονται αυτά» αποδίδοντας στην κυβέρνηση «σύγχυση». «Δεν μπορεί το ένα ή το άλλο μέρος του ίδιου κατεστημένου να με κατηγορεί από τη μια ότι είμαι καταστροφέας και από την άλλη ότι ήμουν υπέρ των μνημονίων», τονίζει. «Το μίσος τους, τιμή μου».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων