Να είναι και υποχρεωτικός ο χαρακτήρας της κινητικότητας ζήτησαν κατά τη διάρκεια της πρώτη ημέρας συζήτησης του νομοσχεδίου «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση, κωλύματα επιλογής και υποχρεώσεις των προσώπων που στελεχώνουν τις θέσεις των άρθρων 6 και 8 του Ν. 4369/2016 προς ενίσχυση της ακεραιότητας και προς πρόληψη των περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων και λοιπές διατάξεις περί Δημόσιας Διοίκησης» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ΝΔ και Ποτάμι.
«Θεωρώ ότι δεν πρέπει να είναι αμιγώς εθελούσιος ο χαρακτήρας της κινητικότητας», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει τουλάχιστον σε ειδικές περιπτώσεις όπου υπάρχει πλεονάζον προσωπικό σε έναν φορα και ανάγκη να καλυφθούν θέσεις σε άλλο.
Λίγο αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάκης Βορίδης υπερθεμάτιζε λέγοντας χαρακτηριστικά: “Ο εθελούσιος χαρακτήρας της κινητικότητα δεν καλύπτει τις ανάγκες της υπηρεσίας. Μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του υπαλλήλου. Και αν αυτές συμπίπτουν με αυτές της υπηρεσίας, τότε μόνο καλύπτονται και αυτές”. Προσέθετε, δε, ότι “όπως βλέπουμε και από πρόσφατα παραδείγματα, τα κίνητρα δεν λειτουργούν για τις θέσεις σε ακριτικές περιοχές”,
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εισηγητής του Ποταμιού Κώστας Μπαργιώτας, ο οποίος, επίσης, μίλησε για την ανάγκη υποχρεωτικής κινητικότητας σε κάποιες περιπτώσεις.