Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Συμβιβασμό κυβέρνησης- τρόικας, υπό το φόβο εκλογών, βλέπουν Αμερικανοί αναλυτές

Την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και τις εξελίξεις με αφορμή την προεδρική εκλογή, σχολιάζει με δημοσίευμα του το έγκριτο αμερικανικό ινστιτούτο think-tank Statfor.

Οι Αμερικανοί αναλυτές προβλέπουν ότι δεδομένου του κατακερματισμένου πολιτικού σκηνικού της χώρας θα είναι αβέβαιο το αποτέλεσμα πιθανών πρόωρων εκλογών αν δεν κατορθώσει η κυβέρνηση τον Φεβρουάριο να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση θα αντισταθεί στις πιέσεις της Ε.Ε. για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας, επιδιώκοντας να αποφύγει την κοινωνική δυσαρέσκεια και να καθυστερήσει τις εκλογές όσο γίνεται περισσότερο», σημειώνει το Stratfor.

«Λόγω λοιπόν της πολυπλοκότητας του πολιτικού σκηνικού, τόσο η Αθήνα όσο και οι Βρυξέλλες επιθυμούν να καθυστερήσει η διεξαγωγή των εκλογών κάτι που καθιστά αρκετά πιθανό ένα συμβιβασμό για το ελληνικό χρέος. Ακόμα κι αν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ ζητήσουν επιπρόσθετα μέτρα, οι δανειστές της Ελλάδας θα είναι αρκετά ευέλικτοι ώστε να επιτύχουν μια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, καταλήγει.

HTML tutorial

Στην ανάλυση του αμερικανικού think tank γίνεται ειδική αναφορά στις καθυστερούμενες δόσεις του ιδιωτικού χρέους, που σύμφωνα με υπολογισμούς έχουν ανέλθει στα 160 δισ. ευρώ, περίπου το 88% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Το μεγαλύτερο μέρος των χρεών αυτών αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ελληνικές τράπεζες, αλλά και από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και απλήρωτες εισφορές σε οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων