Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Συμβούλιο της Επικρατείας: Νόμιμο το Ειδικό Τέλος εκπομπών αερίων ρύπων

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Μέσα σε όλο το προεκλογικό πυρετό είχε ξεχαστεί η δίκη για την νομιμότητα του Ειδικού Τέλους εκπομπών αερίων ρύπων. Το Συμβούλιο της Επικρατείας συνεδριάζοντας στην ολομέλεια δεν δέχτηκε την άποψη του Β’ τμήματος ΣτΕ και έκρινε νόμιμη και συνταγματική την επιβάρυνση των οικιακών καταναλωτών με το ΕΤΜΕΑΡ.
Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν υιοθέτησε τελικά τις απόψεις του Β’ (φορολογικού) τμήματος ΣτΕ το οποίο είχε κρίνει πριν από ενάμιση χρόνο αντισυνταγματικό τον ν. 4001/11 και έτσι άναψε «πράσινο φως» για τη χρέωση με ΕΤΜΕΑΡ των κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, επιχειρήσεων κ.λπ. μέσω της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Κρίνοντας (κατά πλειοψηφία) συνταγματικό το σχετικό τέλος και αποκρούοντας τη θέση ότι αποτελεί φόρο αντίθετο προς τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας, η Ολομέλεια ΣτΕ ανακουφίζει στην πράξη την πολιτεία από έναν μεγάλο οικονομικό «πονοκέφαλο» καθώς εάν επικρατούσε η άποψη περί αντισυνταγματικότητας, θα έπρεπε να επιστραφούν σημαντικά κονδύλια στους καταναλωτές.

Αντίθετα, η Ολομέλεια ακύρωσε απόφαση της ΡΑΕ (Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας) για επιβολή ΕΤΜΕΑΡ (το β’ εξάμηνο του 2013) κρίνοντας ότι δεν είναι νόμιμη, μόνο κατά το σκέλος που προβλέπει ότι οι αυτοπαραγωγοί καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και ΣΗΘ/ΣΗΘΥΑ (μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής αποδοτικότητας) επιβαρύνονται και αυτοί με ΕΤΜΕΑΡ για την καθαρή ενέργεια που αυτοπαράγουν.

Το ΣτΕ χαρακτήρισε εσφαλμένη την αντίληψη ότι το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί φόρο ή ανταποδοτικό τέλος, τονίζοντας ότι απλά συνδέεται με το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και αποτελεί τίμημα της αγοράς της.

Έτσι απορρίφθηκαν αιτιάσεις δεκάδων καταναλωτών που υποστήριζαν ότι ο ν. 4001/11 παραβιάζει την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» επιβάλλοντας στο κοινωνικό σύνολο να πληρώσει απευθείας και δυσανάλογα προς τις δυνάμεις του το περιβαλλοντικό κόστος όσων καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ρεύματος, αλλά και το κόστος όσων επιδοτούνται αδρά για τη λειτουργία βιομηχανικών ΑΠΕ.

Κατά το ΣτΕ (3366/15) το ΕΤΜΕΑΡ δεν επιβάλλεται για αντιστάθμιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης που προκαλούν τα πρόσωπα τα οποία βαρύνει, αλλά για κάλυψη του αυξημένου κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Κατά τη μειοψηφία, όμως, αποτελεί φόρο υπέρ τρίτων, αντίθετο στο Σύνταγμα.
Εν κατακλείδι, άλλος ένας φόρος έρχεται να προστεθεί στους φόρους που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες. Ο φόρος αυτός παρότι τηρεί τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές μίας χώρας που ανήκει στην ΕΕ, αλλά θα πρέπει να επιβαρύνει τον φορολογούμενο περισσότερο από όσο πρέπει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img