Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Οι εξελίξεις όσο πλησιάζει η Κυριακή 5η Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία έχει προγραμματιστεί να γίνει το δημοψήφισμα, είναι ραγδαίες και δείχνουν ότι η Κυβέρνηση έκανε χρήση του μέσου αυτού ως διαπραγματευτικό χαρτί για να εκμαιεύσει μία καλύτερη σε όρους διαπραγμάτευση, καθώς δεν μπορούσαν οι Κοινοβουλευτικές ομάδες που αποτελούν την Κυβέρνηση να δεχτούν την πρόταση που έγινε από τα απανωτά Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας.
Συγκεκριμένα, από την Τρίτη παρατηρείται μία κινητικότητα και στο εξωτερικό, αλλά και στην Κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί ένα κοινός τόπος συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στον Πρόεδρος του Eurogroup προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις δεχόμενος την συμφωνία που έγινε από τον Γιούνκερ, η οποία είχε υποβληθεί από την Κυριακή.
Υπάρχουν πολλές πλευρές που θεωρούν αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα πράγμα το οποίο ισχύει γιατί το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει για δημοσιονομικά ζητήματα, αυτό το ερώτημα που τίθεται είναι σαθρό και ασαφές και ακολούθως ο χρόνος των 30 ημερών που δίνει το Σύνταγμα στο άρθρο 44 δεν τηρείται ούτε στο ελάχιστο και μάλιστα έχουν γίνει προσφυγές για το «πάγωμα» του προς το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο με βάση τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου το ερώτημα που τίθεται είναι ασαφές. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον Thorbjorn Jagland, γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης που είναι το κορυφαίο ευρωπαϊκό όργανο για τα νομικά πρότυπα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, εάν το ελληνικό δημοψήφισμα διεξαχθεί με τις παρούσες συνθήκες, τότε δεν πληροί τα διεθνή στάνταρ.
Όπως δήλωσε ο γγ στο Associated Press, τα διεθνή στάνταρ υπαγορεύουν να μεσολαβεί διάστημα τουλάχιστον δυο εβδομάδων από την ανακοίνωση μέχρι την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για συζήτηση. Το ερώτημα που θα τεθεί στο λαό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, ενώ απαιτείται και η παρουσία διεθνών παρατηρητών που θα επιβλέπουν την διαδικασία.
«Το ελληνικό δημοψήφισμα διεξάγεται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που από μόνο του αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα. Επίσης (πρόβλημα συνιστά) το γεγονός ότι τα ερωτήματα που τίθενται στον λαό…δεν είναι πολύ σαφή» δήλωσε ο Jagland.
Εν κατακλείδι, το δημοψήφισμα δεν έχει ακυρωθεί ούτε μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, ο οποίος κατηγόρησε για άλλη μια φορά τους Ευρωπαίους και δεν αναγνώρισε καμία ευθύνη στην Κυβέρνηση που προκάλεσε το κλείσιμο των τραπεζών. Ακόμη, μήπως θα έπρεπε επιτέλους να ακυρωθεί το αντισυνταγματικό αυτό δημοψήφισμα με το ασαφές ερώτημα που αφορά ερώτηση που δεν ισχύει πια.