Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ο ανώτατος οργανισμός για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη κάλεσε, σήμερα Τετάρτη, τους ηγέτες της Τουρκίας να «αλλάξουν επειγόντως πορεία» και να αντιστρέψουν τις παραβιάσεις της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του κράτους δικαίου, κρούοντας τον κώδωνα σχετικά με τη δημοκρατία και τις δημοκρατικές διαδικασίες στη χώρα.
Η παραίνεση αυτή έρχεται την ώρα που η Τουρκία έχει ορίσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος στις 16 Απριλίου σχετικά με τη μετάβασή της σε ένα προεδρικό σύστημα – μια κίνηση της οποίας οι επικριτές φοβούνται ότι θα συγκεντρώσει πάρα πολλές εξουσίες στα χέρια του προέδρου Recep Tayyip Erdogan, τον οποίο ούτως ή άλλως κατηγορούν για ολοένα και πιο αυταρχική συμπεριφορά.
Σε μια έκθεση 25 σελίδων που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Nils Muiznieks, είπε ότι η ήδη ανησυχητική έλλειψη ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης αλλά και ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία έχει φτάσει σε «ανησυχητικά επίπεδα», από τη στιγμή που η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έπειτα από την αποτυχημένη στρατιωτική απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο.
Ο Επίτροπος εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τις συνταγματικές τροποποιήσεις που θα τεθούν σε ψηφοφορία στο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι «προβλέπουν μια σημαντική περαιτέρω εξασθένηση της αυτονομίας του τουρκικού δικαστικού συστήματος και την αντίστοιχη ενίσχυση του εκτελεστικού και του νομοθετικού κλάδου».
Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο Muiznieks επέκρινε τον υπέρμετρα γενικευμένο ορισμό της τρομοκρατίας και της τρομοκρατικής προπαγάνδας, που περιλαμβάνει δηλώσεις που δεν υποκινούν τη βία της Τουρκίας, τη φυλάκιση δεκάδων δημοσιογράφων, τη διάβρωση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, την απρόσκοπτη χρήση νόμων περί δυσφήμησης για να φιμωθούν κάθε είδους επικριτές, τη λογοκρισία στο διαδίκτυο και τη χρήση κρατικών πόρων που ευνοεί φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.
«Ο Επίτροπος καλεί τους Τούρκους πολιτικούς ηγέτες κατά τον εντονότερο δυνατό τρόπο να αλλάξουν πορεία και να αρχίσουν να διαχωρίζουν τις τρομοκρατικές δράσεις από μια απλή κριτική ή διαφωνία, καθώς και να επιδείξουν την ευθύνη και την ανοχή που αρμόζει σε μια δημοκρατική κοινωνία. Πρέπει να ανακατασκευάσουν την πολιτική βούληση που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων συστημικών ζητημάτων που καταστέλλουν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου», αναφέρει η έκθεση.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως δεν υπήρξε άμεση κυβερνητική απάντηση στην έκθεση, η οποία, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Συμβουλίου της Ευρώπης, είχε υποβληθεί στην τουρκική κυβέρνηση πριν από τη δημοσίευσή της.
Ο ίδιος ο Muiznieks δήλωσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος και οι τρομοκρατικές απειλές δεν μπορούν να δικαιολογήσουν «τα μέτρα που παραβιάζουν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και αποκηρύσσουν το κράτος δικαίου σε τέτοιο βαθμό».
Στατιστικά, αναφέρεται ότι περίπου 41.000 άτομα έχουν συλληφθεί από την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου καλοκαιριού, ενώ περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από κυβερνητικές θέσεις. Επιπλέον, εκατοντάδες εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης και οργανώσεις που αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες έχουν αναγκαστεί να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους, ενώ περίπου 150 δημοσιογράφοι και αρκετοί φιλοκούρδοι βουλευτές έχουν φυλακιστεί.
Καταλήγοντας, σημειώνεται ότι η έκθεση βασίστηκε σε επισκέψεις του Muiznieks στην Τουρκία τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο του 2016.
Πηγές:Reuters,New York Times