Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βαλκανίων που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες συμφώνησαν σε ένα σχέδιο 17 σημείων για την συνεργασία τους στη διαχείριση της ροής των προσφύγων στη διαδρομή τους μέσα από την Τουρκία, την Ελλάδα και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σε μια προσπάθεια να φτάσουν σε κράτη όπως η Γερμανία αλλά και οι Σκανδιναβικές χώρες, πριν από το χειμώνα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι μεταξύ των συμφωνηθέντων μέτρων ανάμεσα στα 11 βρισκόταν και η διάθεση 100.000 θέσεων στα κέντρα υποδοχής κατά μήκος της διαδρομής από την Ελλάδα προς τη Γερμανία, μισές από τις οποίες στην Ελλάδα και άλλες μισές στις βόρειες χώρες. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες πρόκειται να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια.
Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης η υπηρεσία της ΕΕ για τη διαχείριση των συνόρων (Frontex) να εντείνει τις δραστηριότητές της στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας-πΓΔΜ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα καταχωρηθούν επιτυχώς όλοι οι άνθρωποι που προσπαθούν να τα διασχίσουν.
«Εμείς, έχουν καταστήσει σαφές ότι η πολιτική της απλής προώθησης των ανθρώπων πρέπει να σταματήσει», είπε στους δημοσιογράφους ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενος στις συμφωνίες για συνεργασία και αποφυγή των εθνικών μονομερών ενεργειών, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση μιας χαοτικής κατάστασης σε ολόκληρη την περιοχή.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που πίεσε για τη σύγκληση της συνεδρίασης, δήλωσε: «Η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι είναι μια ήπειρος των αξιών, μια ήπειρος της αλληλεγγύης … Αυτό είναι ένα δομικό στοιχείο, αλλά χρειάζονται πολλά περαιτέρω βήματα».
Εντούτοις, πριν ακόμα αρχίσει η συνάντηση την Κυριακή, το υπό συζήτηση Σχέδιο είχε ήδη αποτελέσει αντικείμενο κριτικής για το λόγο ότι τα κράτη των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης δεν θα πρέπει να επιτρέπουν στους αιτούντες άσυλο να περάσουν μέσα από άλλες γειτονικές χώρες χωρίς την εξασφάλιση της συμφωνίας από τους γείτονες.
Η πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, δήλωσε πριν από την σύνοδο κορυφής ότι οι προαναφερθείσα οδηγία ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί.
Ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Μίρο Τσεράρ προειδοποίησε ότι η ΕΕ «θα αρχίσει να καταρρέει» αν δεν λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης εντός των προσεχών εβδομάδων. Να σημειωθεί ότι η Σλοβενία, χώρα 2 εκατομμυρίων ατόμων, γνώρισε αφίξεις της τάξης των 60.000 ατόμων τις τελευταίες ημέρες.
Το επίκεντρο της κρίσης στράφηκε προς τη Σλοβενία όταν η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της με τη Σερβία, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να στραφούν προς την Κροατία, η οποία με τη σειρά της επέβαλε τους δικούς της συνοριακούς ελέγχους.
Το σχέδιο που υπέβαλε ο Γιούνκερ προσπαθεί να επιβραδύνει το πέρασμα των μεταναστών μέσω του ασφαλούς διαδρόμου που έχει σχηματιστεί διαμέσου της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης προς την Αυστρία και τη Γερμανία, με αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σωστή καταγραφή των διερχόμενων ανθρώπων, και την άρση της μετακίνησης των μεταναστών με λεωφορεία και τρένα στα επόμενα σύνορα, χωρίς τη συγκατάθεση των γειτονικών χωρών.
«Η άμεση και επιτακτική ανάγκη είναι να δοθεί καταφύγιο», δήλωσε ο Γιούνκερ μετά από την σύνοδο κορυφής. «Δεν μπορεί στην Ευρώπη του 2015, οι άνθρωποι να αφήνονται και να κοιμούνται στους αγρούς».
Σχεδόν 250.000 πρόσφυγες, έχουν περάσει μέσα από τα Βαλκάνια από τα μέσα Σεπτεμβρίου, πολλοί εκ των οποίων προερχόμενοι από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Πηγές
Reuters
Guardian