Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
MSc in Crisis and Security Management
Την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου έγινε η συνάντηση των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, κατά την οποία έλαβαν σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της συλλογικής άμυνας της Συμμαχίας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι αποφάσεις θα «διασφαλίσουν ότι έχουμε τις κατάλληλες δυνάμεις, στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή.»
Οι Υπουργοί ενέκριναν τα σχέδια υπό το φως του μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος ασφαλείας στα ανατολικά και στα νότια των συνόρων της Συμμαχίας. Αυτό που αποτέλεσε κοινή διαπίστωση κατά τη συνάντηση είναι ότι η Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ θα πρέπει να ενισχυθεί. Έτσι, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν για το μέγεθος και το πεδίο εφαρμογής μιας νέας δύναμης υψηλής ετοιμότητας ή αλλιώς της Δύναμης Αιχμής του Δόρατος (Spearhead Force). «Αποφασίσαμε ότι αυτή η δύναμη υψηλής ετοιμότητας θα αποτελείται από μια ταξιαρχία χερσαίων δυνάμεων, αποτελούμενη από περίπου 5.000 στρατιώτες. Φυσικά, θα υποστηρίζονται από αέρος, θαλάσσης, καθώς και από ειδικές δυνάμεις», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ. Ανέφερε επίσης, ότι η συγκεκριμένη δύναμη θα έχει τη δυνατότητα ταχείας ενίσχυσης σε περίπτωση μείζονος κρίσης, από δύο ακόμα ταξιαρχίες. Συνολικά, η ενισχυμένη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ θα ανέρχεται σε περίπου 30.000 στρατιώτες.
Οι Υπουργοί Άμυνας αποφάσισαν επίσης να εγκαθιδρύσουν άμεσα έξι μονάδες διοίκησης και ελέγχου στη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. «Εάν προκύψει μια κρίση, αυτοί θα εξασφαλίσουν ότι οι εθνικές δυνάμεις αλλά και αυτές του ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να ενεργούν ως μία ενιαία δύναμη ευθύς εξαρχής. Θα καταστήσουν ευκολότερη την ταχεία ανάπτυξη, θα βοηθήσουν στη στήριξη του σχεδιασμού για συλλογική άμυνα, ενώ θα συμβάλλουν και στο συντονισμό της εκπαίδευσης και των ασκήσεων», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας.
Παράλληλα, οι Υπουργοί συνεδρίασαν ακόμα στην Επιτροπή του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Γεωργίας και επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες της χώρας να εκσυγχρονίσει περαιτέρω τις δυνάμεις ασφαλείας της. «Το ΝΑΤΟ έχει δεσμευτεί να βοηθήσει τη Γεωργία προκειμένου να κάνει την άμυνα της πιο σύγχρονη, και να της επιτρέψει έτσι να προσεγγίσει την ένταξή της στη Συμμαχία», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ. Να προστεθεί εδώ ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει συστήσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων οι οποίοι συμβουλεύουν τις γεωργιανές αρχές σχετικά με τις αμυντικές μεταρρυθμίσεις, ενώ και ένα Κοινό Κέντρο Εκπαίδευσης ΝΑΤΟ-Γεωργίας είναι υπό σύσταση στην Τιφλίδα.
Πηγή
Nato.int