Θετικό πρόσημο αρχίζει να μπαίνει στον μαραθώνιο διαβουλεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών, ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να επιτευχθεί λύση για το ελληνικό πρόβλημα.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντάται στις 12 το μεσημέρι με Τουσκ, Ντράγκι, Λαγκάρντ, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ σε μια εξαμερή σύσκεψη στην οποία αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα ελληνική πρόταση για οριστική λύση του προβλήματος της οικονομίας. Αμέσως μετά, στις 13:30 ξεκινάει το κρίσιμο Eurogroup, ενώ στις 8 το βράδυ η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.
Οι υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς σε ΦΠΑ και ασφαλιστικό και η αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων διασφαλίζουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στο 1% του ΑΕΠ εφέτος και στο 2% του ΑΕΠ το 2016. Απαραίτητη προϋπόθεση για συμφωνία θεωρείται η διευθέτηση του χρέους «εδώ και τώρα».
Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω ικανοποιώντας τη θέση του ΔΝΤ για προσαρμογές στο ασφαλιστικό. Έτσι, πρότεινε χθες το βράδυ μέτρα που οδηγούν σε εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό σύστημα και τα οποία προβλέπουν αύξηση εισφορών για εργαζομένους και εργοδότες της τάξης του 2%. Ακόμη, διαφοροποίησε την πρόταση για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με την νέα πρόταση να προβλέπει την κατάργησή τους σε βάθος τριετίας, αντί εξαετίας, με τις πρώτες προσαρμογές να γίνονται εντός του Ιουλίου.
Για να καλυφθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2015 και του 2016 η κυβέρνηση προχωρά και στην επιβολή έκτακτης εισφοράς 12% στις επιχειρήσεις με ετήσια κέρδη άνω των 500.000 ευρώ. Η αρχική πρόταση αφορούσε στην επιβολή του εν λόγω συντελεστή σε επιχειρήσεις με κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ. Αυτή η πρόταση οδηγούσε σε εκτιμώμενα φορολογικά έσοδα 1,22 δισ. ευρώ, ενώ η νέα πρόταση οδηγεί τις εκτιμώμενες εισπράξεις κοντά στα 1,7 δισ. ευρώ τα οποία θα πληρωθούν σε δυο δόσεις, μια εφέτος και μια το 2016.
Ο επιτελάρχης του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Μάρτιν Σέλμαϊρ, ανέφερε με μήνυμά του στο Τwitter τα ξημερώματα της Δευτέρας πως η πρόταση αποτελεί «καλή βάση για πρόοδο στη Σύνοδο της Ευρωζώνης». Ο Σέλμαϊρ έγραψε χαρακτηριστικά για «εμβρυουλκό τοκετού».
Την πεποίθηση ότι σήμερα Δευτέρα θα επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα εξέφρασε ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, χαρακτηρίζοντας συμπαγείς τις προτάσεις που κατέθεσε χθες στους θεσμούς η ελληνική πλευρά.
Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά τις νέες ελληνικές προτάσεις στο σημερινό Eurogroup είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό πρόγραμμα. «Η νέα ελληνική πρόταση είναι συμπαγής», τόνισε.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε σήμερα ότι η δουλειά γύρω από τις ελληνικές προτάσεις είναι «ποιοτική» και ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό καλές συνθήκες.
Σε ερώτηση σχετικά με τις ελληνικές προτάσεις που παρουσιάσθηκαν λίγες ώρες πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ο Μισέλ Σαπέν απάντησε: «Γνωρίζω την κίνηση, βλέπω τη δουλειά που έχει γίνει. Η δουλειά είναι ποιοτική. Οι συνομιλίες διεξάγονται υπό καλές συνθήκες».
Αν και η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει συνολική λύση, σημερινό δημοσίευμα του βρετανικού Guardian αναφέρει πως η τελευταία πρόταση των δανειστών προς την ελληνική πλευρά για να υπάρξει συμφωνία αφορά σε εξάμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος και εκταμίευση κεφαλαίων 18,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενώ σε ο,τι αφορά το χρέος αρκούνται σε μια δέσμευση για ελάφρυνσή του αργότερα.
Ειδικά για το χρέος οι πηγές αναφέρουν ότι η δέσμευση θα έρχεται με προϋποθέσεις και όχι ως ένα τμήμα του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα χρήματα, θα προέλθουν από την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ του υφιστάμενου προγράμματος αλλά και από την επιστροφή των 10,9 δισ. ευρώ που επεστράφησαν στον EFSF από το ΤΧΣ και τα οποία προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Ωστόσο, ακόμη και αυτή η πρόταση έχει βαρύ κόστος καθώς ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις που αφορούν σε μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις φόρων και επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων, όπως αναφέρει η εφημερίδα.
Θα βγει «λευκός καπνός» σήμερα; Οι ενδείξεις βεβαιώνουν πως όλες οι πλευρές συμφωνούν πλέον πως πρέπει να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν μια συμφωνία. Από κει και πέρα, η τελική μορφή και το ακριβές περιεχόμενό της θα βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής διαπραγμάτευσης σε όλα τα επίπεδα, με δεδομένο πως «ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες».