Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε τηλεφωνικά με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς την Κυριακή το βράδυ και τον ενημέρωσε για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ισραήλ με σκοπό τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα, σύμφωνα με πηγές από την τουρκική προεδρία.
Η συνομιλία αυτή ήρθε ως φυσικό επόμενο, αφότου ανώτεροι αξιωματούχοι, τόσο από την Τουρκία όσο και το Ισραήλ, ανακοίνωσαν την επίτευξη της σχετικής συμφωνίας. Της συμφωνίας δηλαδή για την εξομάλυνση των διμερών τους σχέσεων, προκειμένου γεφυρωθεί το ρήγμα που δημιουργήθηκε το 2010, όταν το Ισραηλινό ναυτικό σκότωσε 10 φιλο-Παλαιστίνιους Τούρκους ακτιβιστές που συμμετείχαν σε έναν στολίσκο βοήθειας που προσπάθησε να παραβιάσει τον Ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.
Σύμφωνα με τις τουρκικές προεδρικές πηγές, ο Αμπάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις. Η συμφωνία αναμενόταν να ανακοινωθεί επίσημα αργότερα από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Νετανιάχου στη Ρώμη και από τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπινάλι Γιλντιρίμ στην Άγκυρα.
Το Ισραήλ, το οποίο είχε ήδη εκφράσει τη συγγνώμη του – μία από τις τρεις προϋποθέσεις της Άγκυρας για την επίτευξη συμφωνίας – για την θανατηφόρα επιδρομή στο Mavi Marmara, το πλοίο των ακτιβιστών, συμφώνησε να δώσει 20 εκατομμύρια δολάρια για τους πενθούντες και τους τραυματίες, σύμφωνα με τις δηλώσεις Ισραηλινού αξιωματούχου.
Ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «διπλωματική νίκη» για την Τουρκία, καθώς συμπεριέλαβε τους όρους της Άγκυρας, ακόμα και αν το Ισραήλ δεν έχει συμφωνήσει να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας, μία από τις προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Τουρκία θα παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια και άλλα μη στρατιωτικά προϊόντα στη Γάζα, ενώ θα προχωρήσει στην εκτέλεση έργων υποδομής, όπως κατοικήσιμα κτίρια και νοσοκομείο, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές. Επίσης, υπάρχει σχεδιασμός να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης ύδρευσης και ηλεκτροδότησης της πόλης.