Την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ σηματοδότησε ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.
«Πιστεύω πως έχουμε κάνει την πρόοδο που χρειαζόμασταν», δήλωσε, σημειώνοντας πως η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί συμβιβασμό. Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση για την ΕΕ όπως και για το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε από την πλευρά της ότι επιθυμεί μία βαθιά και ειδική σχέση με την ΕΕ, τονίζοντας επίσης, ότι τα βρετανικά δικαστήρια θα ενισχύσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η οικονομική ρύθμιση για το Brexit, είναι δίκαιη για τον Βρετανό φορολογούμενο.
Η συμφωνία ωστόσο δεν περιλαμβάνει ειδικό status για την Βόρεια Ιρλανδία και υπάρχουν προβλέψεις για τη διατήρηση της κοινής αγοράς ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ. «Είμαι αισιόδοξη πως οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν θα επιλύσουν και τα εσωτερικά ζητήματα με την Β. Ιρλανδία αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους στα ανοιχτά ζητήματα. Υπάρχει συμφωνία επίσης για ανοιχτά σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία» είπε η Μέι.
και εγγυήθηκε ότι δεν θα υπάρξει ένα «σκληρό σύνορο» με την Ιρλανδία.
Πάντως το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας DUP ανακοίνωσε ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί πριν να συμφωνηθούν όλα. «Ο τρόπος που θα ψηφίσουμε στην φάση 2 της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενό της».
Ανακοίνωση από Κομισιόν: Εναπόκειται τώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει τη θέση της Επιτροπής
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος για τους όρους του διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση Ευρωπαϊκής Ενωσης-Βρετανίας.
Τώρα, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει τη θέση της Επιτροπής, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Οι όροι που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες για την επίτευξη προόδου αφορούσαν τους τρεις μεγάλους φακέλους της διαπραγμάτευσης: το θέμα του «λογαριασμού» του διαζυγίου, το καθεστώς των ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των βρετανών πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το καθεστώς των συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία.
«Οι πολίτες της Ενωσης που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι βρετανοί πολίτες που ζουν στην ΕΕ των 27 θα διατηρήσουν τα ίδια δικαιώματα όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ», διαβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το Λονδίνο ανέλαβε σημαντικές δεσμεύσεις για την αποφυγή της θέσπισης συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με την Κομισιόν.
Σε πρόβλημα αναδείχθηκε τα τελευταία 24ωρα το ζήτημα με τα σύνορα της Ιρλανδίας καθώς η Τερέζα Μέι δεν είχε τη στήριξη των κοινοβουλευτικών Ιρλανδών εταίρων της από το κόμμα DUP. Η ηγέτης του DUP Αλρέν Φόστερ δήλωσε λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης Γιούνκερ-Μέι ότι το κόμμα της εξασφάλισε έξι ουσιαστικές αλλαγές στο κείμενο για τα σύνορα λέγοντας ότι «η Μέι έχει τώρα ένα κείμενο που νιώθει ότι μπορεί να δείξει στην Ευρώπη».