Τα σχέδια για την ανάπτυξη ενός αμερικανικού υποβρυχίου με πυρηνικό οπλισμό στη Νότια Κορέα για πρώτη φορά από το 1981, ήταν η κορυφαία πράξη στην παρουσίαση της «Διακήρυξης της Ουάσινγκτον», ενός συνόλου μέτρων που αποσκοπούν στο να κάνουν την Πιονγκγιάνγκ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, να σκεφτεί δύο φορές το ενδεχόμενο να εξαπολύσει πυρηνική επίθεση κατά του νότιου γείτονά της.
«Η αμοιβαία αμυντική μας συνθήκη είναι «ατσάλινη» και αυτό περιλαμβάνει τη δέσμευσή μας να επεκτείνουμε την αποτροπή, συμπεριλαμβανομένου της πυρηνικής απειλής και της πυρηνικής αποτροπής», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ.
Ενώ η κίνηση έχει τεράστια συμβολική αξία, ορισμένοι εμπειρογνώμονες αμφισβητούν το κατά πόσον έχει νόημα ως στρατιωτική κίνηση. Κάποιοι επισημαίνουν ότι τα υποβρύχια είναι αρκετά ικανά να πλήξουν τη Βόρεια Κορέα από χιλιάδες μίλια μακριά, την ίδια στιγμή που άλλοι υποστηρίζουν ότι η αποστολή του υποβρυχίου σε μια πολύ δημόσια επίσκεψη σε ξένο λιμάνι θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα ενός όπλου που έχει σχεδιαστεί για μυστικότητα, σύμφωνα με την ανάλυση του CNN.
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει 14 πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων (SSBN) κλάσης Ohio, με οκτώ να εδρεύουν στην πολιτεία της Ουάσινγκτον και έξι στη Τζόρτζια. Τα υποβρύχια που συνήθως αποκαλούνται «boomers», έχουν εκτόπισμα άνω των 18.000 τόνων όταν είναι βυθισμένα και το καθένα τροφοδοτείται από έναν μόνο πυρηνικό αντιδραστήρα.
Σύμφωνα με το Ναυτικό, ένα υποβρύχιο κλάσης Ohio έχει σχεδιαστεί για να περνάει κατά μέσο όρο 77 ημέρες στη θάλασσα, ακολουθούμενες από 35 ημέρες στο λιμάνι για συντήρηση. Τα υποβρύχια έχουν δύο πληρώματα το καθένα, που ονομάζονται «μπλε» και «χρυσό» πλήρωμα, και αυτά εναλλάσσονται έτσι ώστε οι 155 άνθρωποι του κάθε πληρώματος να ξεκουράζονται και να εκπαιδεύονται κατάλληλα μεταξύ των περιπολιών.
Τι όπλα που φέρουν τα υποβρύχια;
Καθένα από τα υποβρύχια της κλάσης Ohio φέρει το πολύ 20 βαλλιστικούς πυραύλους Trident II. Αυτοί έχουν εμβέλεια 4.600 μιλίων (7.400 χιλιομέτρων), πράγμα που σημαίνει ότι είναι σε θέση να πλήξουν έναν στόχο στη Βόρεια Κορέα από τεράστιες εκτάσεις του Ειρηνικού, του Ινδικού ή του Αρκτικού ωκεανού. «Από στρατιωτικής άποψης, τα υποβρύχια αυτά δεν χρειάζεται να βρίσκονται οπουδήποτε κοντά στην Κορέα προκειμένου να φτάσουν σε πιθανούς στόχους εκεί», δήλωσε ο Μπλέικ Χέρτσινγκερ, ερευνητής στο Κέντρο Μελετών των Ηνωμένων Πολιτειών.
Κάθε πύραυλος Trident μπορεί να φέρει πολλαπλές «κεφαλές» που μπορούν να κατευθυνθούν προς ξεχωριστούς στόχους. Η Πρωτοβουλία για την Πυρηνική Απειλή του Κέντρου Μελετών Μη Διάδοσης James Martin, εκτιμά ότι κάθε πύραυλος Trident μπορεί να μεταφέρει συγκεκριμένα τέσσερις πυρηνικές «κεφαλές», πράγμα που σημαίνει ότι κάθε υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ θα μπορούσε να μεταφέρει περίπου 80 πυρηνικές «κεφαλές». Με άλλα λόγια, ένα μόνο υποβρύχιο εξοπλισμένο με Trident θα μπορούσε να καταστρέψει ολόκληρη τη Βόρεια Κορέα.
Γιατί όμως ένα από αυτά να σταλθεί στη Νότια Κορέα;
Οι αναλυτές λένε ότι η παρουσία ενός υποβρυχίου βαλλιστικών πυραύλων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ σε λιμάνι της Νότιας Κορέας θα ήταν καθαρά μια συμβολική κίνηση και στην πραγματικότητα θα μείωνε τη στρατιωτική αξία του υποβρυχίου. «Τακτικά, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα μειώνουν το πιο ισχυρό πλεονέκτημα του υποβρυχίου δηλαδή τη μυστικότητά του”, δήλωσε ο Carl Schuster, πρώην πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και πρώην διευθυντής επιχειρήσεων στο Κοινό Κέντρο Πληροφοριών της Διοίκησης Ειρηνικού των ΗΠΑ στη Χαβάη. Ένα από τα «κλειδιά» της πυρηνικής αποτροπής είναι η αβεβαιότητα.
“Η πυρηνική αποτροπή απαιτεί ότι, αν και ο αντίπαλος γνωρίζει την ύπαρξη και την κλίμακα των όπλων του πυρηνικού κράτους, δεν μπορεί να γνωρίζει την ακριβή έκταση ή τη θέση των δυνατοτήτων ή πότε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν”, έγραψε τον Ιανουάριο ο πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Daniel Post στο περιοδικό Proceedings του Ναυτικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ.
Ένα αμερικανικό υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων που κρύβεται εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, χιλιάδες μίλια μακριά από τη Βόρεια Κορέα, θα εξακολουθούσε να βρίσκεται σε απόσταση βολής από την Πιονγκγιάνγκ, αλλά θα ήταν σχεδόν αδύνατο να το εντοπίσει η Βόρεια Κορέα.
Ένα υποβρύχιο που φτάνει στη Νότια Κορέα για μια επίσκεψη σε λιμάνι, η οποία πρέπει να κανονιστεί 24 έως 48 ώρες πριν, θα ήταν πολύ πιο ορατό, δίνοντας στη Βόρεια Κορέα ένα πλεονέκτημα, δήλωσε ο Σούστερ. «Αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν ήθελε να κάνει ένα αιφνιδιαστικό χτύπημα, του δώσαμε τη θέση του υποβρυχίου και την ώρα που θα βρίσκεται εκεί», δήλωσε ο Σούστερ.
Οι ΗΠΑ θέλουν να διαβεβαιώσουν έναν από τους πιο σημαντικούς συμμάχους τους ότι τους στηρίζουν, λένε οι αναλυτές. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει ενισχύσει τις πυραυλικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας που διαθέτουν πυρηνικές ικανότητες, δοκιμάζοντάς τες με ρυθμό ρεκόρ το 2022. Ακόμα και σε ομιλία του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ζήτησε «εκθετική αύξηση» του οπλοστασίου πυρηνικών όπλων της χώρας του ως απάντηση στις απειλές που, όπως υποστηρίζει, προέρχονται από τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι απειλές του Κιμ Γιονγκ Ουν, ώθησαν ορισμένους στη Νότια Κορέα να ζητήσουν από τη Σεούλ να γίνει η ίδια μια πυρηνικά εξοπλισμένη δύναμη. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν διάδοση των πυρηνικών όπλων στη χερσόνησο, γι’ αυτό προσπαθούν να καθησυχάσουν τον σύμμαχό τους κάνοντας τις δυνάμεις τους πιο ορατές στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδιστικών B-52 με πυρηνικές δυνατότητες στον αέρα γύρω από τη Νότια Κορέα.
Ο Kim Jung-sup, ανώτερος ερευνητής του Κέντρου Αμυντικών Μελετών του Ινστιτούτου Sejong στη Σεούλ, δήλωσε ότι τα υποβρύχια απλώς σφυρηλατούν αυτό το σημείο και αυξάνουν την αξιοπιστία των ΗΠΑ. «Φυσικά, πρόκειται για διαφορετικούς τύπους όπλων, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει ουσιαστική διαφορά στο γεγονός ότι πρόκειται για στρατηγικά μέσα που στέλνουν ένα μήνυμα πυρηνικών αντιποίνων στη Βόρεια Κορέα”, δήλωσε ο Κιμ.
Όσον αφορά την ευπάθεια των αμερικανικών υποβρυχίων, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι ένα τέτοιο σενάριο θα συνέβαινε μόνο ως προάγγελος πυρηνικού πολέμου, οπότε το υποβρύχιο θα είχε ήδη αποτύχει στην βασική του αποστολή της αποτροπής. «Ο θεμελιώδης σκοπός τους είναι να αποτρέπουν και να καθησυχάζουν», δήλωσε ο Drew Thompson, ανώτερος ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής Lee Kuan Yew του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης. «Στρατηγικά όπλα όπως ένα υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων και το ωφέλιμο φορτίο του δεν προορίζονται για χρήση».
Πηγή: ertnews.gr