Στις υποκλοπές και τις δολοφονίες του Γιώργου Καραϊβάζ το 2021 και του Σωκράτη Γκιόλια το 2010 αναφέρεται μεταξύ άλλων η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία του Τύπου.
Η έκθεση αναφέρει ότι, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, υπήρξε μικρή πρόοδος στην έρευνα, ενώ τον Απρίλιο του 2023 τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι δύο ύποπτοι είχαν συλληφθεί. Σε άλλο σημείο, επισημαίνεται ότι μια αποστολή στην Ελλάδα το 2023 από οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου, έκανε σειρά συστάσεων προς τις αρχές αναφορικά με τις καθυστερήσεις που σχετίζονται με έρευνες για υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ το 2021. Γίνεται επίσης αναφορά στη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια στις 19 Ιουλίου 2010, ενώ επισημαίνεται ότι ουδείς έχει συλληφθεί για την υπόθεση.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ισπανία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως τονίζεται, οι ποινικές έρευνες για τη χρήση spyware στο τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και άλλων προσώπων είναι ασαφείς και δεν εγγυώνται ότι η παρακολούθηση ήταν απαραίτητη και νόμιμη. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι τον Οκτώβριο του 2023, οι αρχές κατηγορήθηκαν ότι υπονόμευσαν την έρευνα για την παρακολούθηση του Θ. Κουκάκη και άλλων προσώπων που είχε ξεκινήσει από την Ελληνική Αρχή για την Ασφάλεια και το Απόρρητο των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Όπως αναφέρεται στην έκθεση, εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου διέταξε την αναβάθμιση των ερευνών.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η Ελλάδα ψήφισε νόμο τον Δεκέμβριο του 2022 για την πλήρη απαγόρευση κάθε χρήσης spyware, αλλά τα νομικά ζητήματα σχετικά με τις υποκλοπές δημοσιογράφων παραμένουν θολά. Όπως αναφέρεται, έχουν υποβληθεί νομικές καταγγελίες, ωστόσο δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες για παραβίαση του ιδιωτικού απορρήτου ή του απορρήτου των δημοσιογραφικών πηγών. Επισημαίνεται επίσης ότι ο Θ. Κουκάκης παραπέμπει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σε άλλο σημείο της έκθεσης, αναφέρεται ότι τόσο η Ουγγαρία όσο και η Ελλάδα βρέθηκαν στο στόχαστρο επικρίσεων στην έκθεση της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου. Η Επιτροπή έκανε στοχευμένες συστάσεις στην Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία.
Αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα δημιούργησε το 2022 μια ειδική ομάδα με εκπροσώπους της κυβέρνησης και της κοινωνίας των πολιτών, επιφορτισμένη με την παρακολούθηση του εργασιακού περιβάλλοντος για τους δημοσιογράφους και την υποβολή προτάσεων για την ενίσχυση της ασφάλειας.
Πηγή naftemporiki.gr