Το Συμβούλιο της Ευρώπης ενέκρινε σήμερα στο Στρασβούργο την αντιτρομοκρατική στρατηγική για την περίοδο 2023-2027 , η οποία προσφέρει νέα εργαλεία και συγκεκριμένες απαντήσεις σε συνεχείς και αναδυόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κρατικές αρχές.
Η στρατηγική στοχεύει στην ενίσχυση των αντιτρομοκρατικών προσπαθειών στην Ευρώπη και πέραν αυτής, αντιμετωπίζοντας όχι μόνο τις εκδηλώσεις της τρομοκρατίας, αλλά και τις βαθύτερες αιτίες και τους μοχλούς της στο σημερινό γεωπολιτικό τοπίο. Στόχος του είναι να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή από τον βίαιο εξτρεμισμό στην Ευρώπη, την αύξηση των καταχρήσεων των νέων τεχνολογιών για ανταλλαγή μηνυμάτων, στρατολόγηση και εκπαίδευση, και την αλληλεπίδραση μεταξύ τρομοκρατικών πράξεων και παραβιάσεων των κανόνων της ένοπλης σύγκρουσης (εγκλήματα πολέμου) που παρατηρήθηκαν πρόσφατα στην πλαίσιο της επιθετικότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας.
Ακολουθείται απο μια σειρά προσπαθειών που έγιναν στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής στρατηγικής 2018-2022 , όπως η έκθεση για τις αναδυόμενες τρομοκρατικές απειλές στην Ευρώπη και η σύσταση για τη χρήση πληροφοριών που συλλέγονται σε ζώνες συγκρούσεων ως αποδεικτικά στοιχεία σε ποινικές διαδικασίες που σχετίζονται με τρομοκρατικά αδικήματα. Η στρατηγική αντικατοπτρίζει επίσης την κατανόηση ότι ενώ οι τρομοκρατικές απειλές εμπνευσμένες από το ΙΣΙΣ ή την Αλ Κάιντα μπορεί να έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ανάγκη να βρεθούν αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα μέσα για να αποτραπεί η αναζωπύρωσή τους.
Για την αντιμετώπιση αυτών των περίπλοκων ζητημάτων, η στρατηγική προβλέπει μια προσέγγιση που αποτελείται από 24 δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση των ικανοτήτων πρόληψης, καταστολής και προστασίας των εθνικών αρχών μέσω της ανάπτυξης ενός συνόλου δεσμευτικών και μη δεσμευτικών νομικών προτύπων, αναλυτικών εκθέσεων και εργαλείων μοντέλων. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα περιλαμβάνουν ένα εργαλείο πόρων για παράγοντες που οδηγούν τον βίαιο εξτρεμισμό που οδηγεί στην τρομοκρατία και συστάσεις για την καταπολέμηση της προώθησης της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης στο Διαδίκτυο. Η στρατηγική προβλέπει επίσης την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για θέματα όπως η δίωξη τρομοκρατικών αδικημάτων και οι σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διαπράττονται στο πλαίσιο ένοπλης σύγκρουσης, καθώς και για την (επαν)ένταξη των επαναπατριζόμενων γυναικών και παιδιών και άλλων που επηρεάζονται από την τρομοκρατία. μεταξύ άλλων θεμάτων.
Η στρατηγική τονίζει την ανάγκη για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, καθώς και τη δέουσα προσοχή για τα θύματα της τρομοκρατίας. Τονίζει επίσης την ανάγκη διατομεακής και διασυνοριακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των διαφόρων πτυχών της τρομοκρατίας, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις που έχουν σε διάφορες πτυχές της καθημερινής μας ζωής, συμπεριλαμβανομένης της ροής πληροφοριών, της ελευθερίας μετακίνησης και της ασφάλειας.
Η νέα στρατηγική θα εφαρμοστεί από την Επιτροπή Αντιτρομοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε στενή συνεργασία και συντονισμό με άλλα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών.
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr