Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υπέρ Ελλάδας και προειδοποιήσεις σε Τουρκία

Την συμπαράστασή του στην Ελλάδα για το θέμα του μεταναστευτικού εκφράζει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας. Παράλληλα προειδοποιεί για επιπτώσεις από την μεταναστευτική κρίση σε Κύπρο και Βουλγαρίας. Παράλληλα αναφέρει πως απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορα με την Ελλάδα στους μετανάστες, αγνοώντας τη συμφωνία του 2016 με την ΕΕ, δεν είναι αποδεκτή και οποιαδήποτε τέτοια πολιτική πίεση θα απορριφθεί.

Ακολουθεί ολόκληρη αυτούσια ανακοίνωση

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα για έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου για να συζητήσουν την κρίση στο Ιντλίμπ και την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία.

Αναγνωρίζοντας την αυξημένη μεταναστευτική επιβάρυνση και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Τουρκία στην επικράτειά της και τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε για την υποδοχή 3.7 εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων, η ΕΕ επαναλαμβάνει τη σοβαρή της ανησυχία για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρήση εκ μέρους της Τουρκίας της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικούς σκοπούς. Η κατάσταση αυτή στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της παραμένουν αποφασισμένα να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Οι παράνομες διελεύσεις δεν θα γίνουν ανεκτές. Από την άποψη αυτή, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο. Οι μετανάστες δεν πρέπει να ενθαρρύνονται να επιχειρούν παράνομες διαβάσεις δια ξηράς ή θαλάσσης. Το Συμβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση και όλους τους επιτόπου φορείς και οργανισμούς να μεταδώσουν αυτό το μήνυμα και να καταπολεμήσουν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει επίσης την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, καθώς και με τη Βουλγαρία, την Κύπρο και άλλα κράτη μέλη, τα οποία ενδέχεται να επηρεαστούν κατά τον ίδιο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρακτική υποστήριξη που ανακοίνωσε η Επιτροπή στις 4 Μαρτίου 2020. Η στενή συνεργασία θα συνεχιστεί επίσης με τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων στο θέμα αυτό.

Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι αναμένει από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις της κοινής δήλωσης του 2016 όσον αφορά όλα τα κράτη μέλη. Η παρούσα δήλωση παράγει απτά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων υποστηρίζοντας τις σημαντικές προσπάθειες της Τουρκίας να φιλοξενήσει μετανάστες και πρόσφυγες. Τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία επιθυμούν να επωφεληθούν από τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας και δέσμευσης.

Στο Idlib, η πρόσφατη και συνεχιζόμενη επίθεση του συριακού καθεστώτος και των υποστηρικτών του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δημιουργεί ανείπωτο ανθρώπινο πόνο και προκάλεσε τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από την έναρξη της συριακής σύγκρουσης.

Το Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για επείγουσα αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στη Συρία, προκειμένου να αποφευχθεί μια κλιμάκωση σε διεθνή στρατιωτική αντιπαράθεση και να αποφευχθεί περαιτέρω πόνος. Το Συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του για την απώλεια ζωών. Το Συμβούλιο αναγνωρίζει επίσης τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Τουρκία λόγω της επίθεσης στην Idlib και των συνεπειών της.

Αυτά τα μηνύματα παραδίδονται σε όλα τα βασικά μέρη. Η ΕΕ διατηρεί επαφές με άλλους διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, ώστε να ενισχυθεί έντονα η σαφής διεθνής συναίνεση υπέρ της διαρκούς εκεχειρίας.

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει τα χθεσινά αποτελέσματα της συνάντησης Ρωσίας-Τουρκίας στη Μόσχα και επαναλαμβάνει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την έκκλησή του προς όλα τα μέρη να διατηρήσουν μια άμεση και αειφόρο κατάπαυση του πυρός, να διασφαλίσουν την προστασία των πολιτών επί τόπου και τον αέρα και να επιτρέψει την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει την παρουσία τρομοκρατικών ομάδων που έχουν οριστεί από τον ΟΗΕ στην περιοχή, οι αδιάκριτες επιθέσεις και η καταστροφή των μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, των σχολείων και των οικισμών εκτοπισμένων από το συριακό καθεστώς και τους συμμάχους του δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθούν να σταματήσει. Επαναλαμβάνουμε τη θέση της ΕΕ ότι όλοι οι δράστες εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας θα πρέπει να λογοδοτούν.

Το Συμβούλιο προτρέπει το συριακό καθεστώς να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε βιώσιμη λύση στη σύγκρουση απαιτεί πραγματική πολιτική μετάβαση σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την ανακοίνωση της Γενεύης του 2012 που διαπραγματεύτηκαν τα συριακά κόμματα στο πλαίσιο της διαδικασίας της Γενεύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ αφοσιωμένη στην ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του συριακού κράτους. Η ΕΕ θα προωθήσει ενεργά μια ανανεωμένη και συντονισμένη προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει τη συριακή κρίση και να ανοίξει το δρόμο για μια πολιτική λύση.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει κατά προτεραιότητα την ανθρωπιστική κατάσταση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινητοποιεί επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για τη βορειοδυτική Συρία, συμπεριλαμβανομένων των παραμεθόριων περιοχών, και δεσμεύεται να αυξήσει τη βοήθειά της προς τον άμαχο πληθυσμό στη βορειοδυτική Συρία. Οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας γίνονται για την κάλυψη των αναγκών έκτακτης ανάγκης για στέγαση, ιατρική και επισιτιστική υποστήριξη περίπου ενός εκατομμυρίου ατόμων που εκτοπίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και όλων των άλλων Συριανών που έχουν ανάγκη στην περιοχή Idlib. Η ασφαλής, διαρκή και άμεση πρόσβαση σε πληθυσμούς που έχουν ανάγκη πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί, τηρώντας πλήρως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», αναφέρει μεταξύ άλλων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων