Σε εξέλιξη βρίσκεται πλέον μια τεράστια διεθνής προσπάθεια για τον έλεγχο της επιδημίας του ιού του Ebola, καθώς τα κρούσματα σε νοησηλευτές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, παρότι είχαν ληφθεί ειδικές προφυλάξεις, έχουν ανησυχήσει τους ειδικούς. Προσπάθεια που περιλαμβάνει την εμπλοκή όλων των διεθνών οργανισμών, με στόχο την κατασκευή σταθμών μόνωσης των ασθενών, κινητών διαγνωστικών μονάδων, δημιουργίας δικτύου νοσοκομείων, καθώς από αέρος γεφυρών για άμεση αποστολή έμψυχου και άψυχου υλικού.
Την ίδια ώρα, αρμόδιες αρχές, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, καθώς και οι εθνικές αρμόδιες αρχές για τους κανονισμούς φαρμάκων των κρατών μελών της ΕΕ, βρίσκονται σε συνεργασία για τη διευκόλυνση των διαδικασιών έγκρισης για κλινικές και μελέτες, καθώς και για νέες θεραπείες και εμβόλια.
Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης του ιού φαίνεται να μην έχει διευκρινιστεί, ενώ την ίδια ώρα η αύξηση των κρουσμάτων στην Αφρική λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις. Παράλληλα, δεν υπάρχει μέχρι τώρα φάρμακο για τη θεραπεία ή την πρόληψη της νόσου, ενώ η επιστημονική κοινότητα διεξάγει «αγώνα δρόμου» προκειμένου να υπάρξει θεραπευτικό σκεύασμα ή εμβόλιο για τον ιό.
Στη χώρα μας το θέμα της επιδημίας παρακολουθείται στενά από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα θωράκισης της χώρας τα οποία λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις θα επεκταθούν με στόχο τη θωράκιση του πληθυσμού έναντι αυτής της παγκόσμιας απειλής.
Την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης συμμετείχε στη συντονιστική Συνάντηση των Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες για λήψη μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού ΕΜΠΟΛΑ στην Ευρώπη και ειδικότερα του ελέγχου των ταξιδιωτών που φθάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος αεροπορικά, οδικά ή από τη θάλασσα από τις τρεις προσβεβλημένες χώρες της Δυτικής Αφρικής. Επίσης, προχώρησε περαιτέρω στο πρόβλημα του ελέγχου των λιμένων και λοιπών πυλών εισόδου της χώρας από θάλασσα. Ως πρώτο μέτρο αποφασίστηκε η πρόσληψη 30 υγειονομικών που θα μεταβούν στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής μεταναστών, όπως και η εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας και των στρατιωτικών.
Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη σύσκεψη των αρμόδιων φορέων στην Αθήνα, παρουσία του υπουργού Υγείας, είχε αποφασιστεί η περαιτέρω ενίσχυση όλων των μέτρων πρόληψης και ασφάλειας στις πύλες εισόδου της χώρας: λιμάνια, αεροδρόμια, Κέντρα Α΄ υποδοχής μεταναστών μέσω :
1. Ειδικού εντύπου- καρτέλας , που θα συμπληρώνεται από τους επιβάτες ορισμένων πτήσεων με ενδιάμεσους σταθμούς σε χώρες με επιδημία Εbola βάσει σχετικής εγκυκλίου.
2. Της επέκτασης των πληροφοριών σχετικά με την υγεία πληρωμάτων και επιβατών όλων των πλοίων που εισέρχονται στο λιμάνι του Πειραιά από το αντίστοιχο Υγειονομείο.
3. Της περαιτέρω ενίσχυσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των πυλών εισόδου της χώρας περιλαμβανομένων και των κέντρων Α΄υποδοχής μεταναστών, μέσω επιπλέον ειδικού εξοπλισμού και κυρίως ιατρικού προσωπικού, το οποίο θα προσληφθεί άμεσα από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
4. Της συστηματικής και οργανωμένης μέσω των ΔΥΠΕ ενημέρωσης , εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του Ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, κυρίως των Νοσοκομειακών και των άλλων Μονάδων, και ιδιαίτερα κατά τις διαδικασίες «διαλογής» και διαχείρισης των περιστατικών στα ΤΕΠ.
Επίσης συγκροτήθηκε επιτροπή με μόνιμο χαρακτήρα προκειμένου ανά 15 ημέρες να εξετάζει το επίπεδο ετοιμότητας της χώρας. Μάλιστα λόγω του ότι η χώρα μας αποτελεί και χώρα υποδοχής ή διέλευσης δεκάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών, έχουν διαμορφωθεί τρία σχέδια ανάλογα με την πρoέλευσή τους (βαθμός επικινδυνότητας για επι μόλυνση) και ανάλογα με τον εντοπισμό τους, πχ σε αεροδρόμιο, λιμάνι, Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών.
Οπως εξηγεί ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής, ο ιός μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, είτε από την άμεση επαφή με μολυσμένο αίμα, σωματικά υγρά ή όργανα, είτε έμμεσα μέσω της επαφής με μολυσμένα από σωματικά υγρά αντικείμενα στο περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει τόσο κατά τη φροντίδα ασθενών, όσο και νεκρών (πλύσιμο σώματος νεκρού για ταφή). Προσθέτει πως η τρέχουσα επιδημία, όπως έχει δείξει ανάλυση του γενετικού υλικού του ιού και συσχέτισή του με στελέχη προηγούμενων επιδημιών, οφείλεται σε στέλεχος ιού Ebola που ανήκει στον τύπο Ebola Zaire, τον πιο μολυσματικό τύπο του ιού με υψηλό δείκτη θνητότητας. Ο ιός χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταδοτικότητα, κυρίως κατά την οξεία φάση και κατά τη διάρκεια των αιμορραγικών εκδηλώσεων.