Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι ελληνικές αρχές την αυξημένη μεταναστευτική πίεση των τελευταίων ημερών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι προσεχείς ημέρες θα κρίνουν αν επιχειρείται για ακόμα μία φορά εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία λίγο μετά τις τουρκικές εκλογές και τη νίκη Ερντογάν και λίγο πριν απ’ τις ελληνικές, ενώ στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας βρίσκεται υπηρεσιακή κυβέρνηση. Τα τελευταία περιστατικά επιβεβαιώνουν ότι τα κυκλώματα με την ανοχή της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και του τουρκικό Λιμενικού μεταφέρουν σε μικρές ομάδες μετανάστες από την Κωνσταντινούπολη προς τις περιοχές του Εβρου και των τουρκικών παραλίων.
Λιμενικό, στρατός και αστυνομία βρίσκονται σε επιφυλακή παρακολουθώντας στενά Αιγαίο και Εβρο, με πολλές όμως δυσκολίες, καθώς τα αδίστακτα κυκλώματα διακινητών έχουν χαρτογραφήσει τις νησίδες στον ποταμό Εβρο και γνωρίζοντας ποια σημεία ανήκουν στην ελληνική επικράτεια, κατευθύνουν τις μικρές αρχικά ομάδες μεταναστών προς τα εκεί. Οταν συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες με μικρά παιδιά, τους εγκαταλείπουν χωρίς νερό, χωρίς τροφή.
Αντίστοιχα και ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος όπως και οι κατά τόπους λιμενικές αρχές -και όχι μόνο των «δημοφιλών» προς τους μετανάστες νησιά, όπως το Βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, αλλά και στις Κυκλάδες, Σποράδες και Κρήτη- βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Τα δουλεμπορικά κυκλώματα εκμεταλλευόμενα την αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά τους θερινές μήνες και κυρίως μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος προσπαθούν με ιστιοφόρα σκάφη που θυμίζουν τα τουριστικά σκάφη να περάσουν μεγάλο αριθμό μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς την Ιταλία. Κατά δεκάδες στοιβάζουν μετανάστες στα αμπάρια των σκαφών και τους αφήνουν άνυδρους και νηστικούς για μέρες απαγορεύοντάς τους να ανέβουν πάνω στο σκάφος, διασχίζοντας το Αιγαίο και προσπαθώντας να χαθούν από τα ραντάρ των αρχών ως τουριστικό γιοτ. Ειδικά γι’ αυτές τις διαδρομές οι ταρίφες που ζητούν είναι εξωπραγματικές, καθώς σε έρευνα του Λιμενικού μετανάστες έχουν δηλώσει ότι πλήρωσαν και 10.000 ευρώ το άτομο σε τέτοια σκάφη. Επίσης τέτοια σκάφη δεν ακολουθούν τα κλασικά θαλάσσια μονοπάτια για αυτό και Κυκλάδες, Σποράδες, Κρήτη και Πελοπόννησος είναι στον χάρτη με κόκκινο χρώμα για τον έλεγχο των σκαφών.
Εκτακτη σύσκεψη
Δεν είναι τυχαίο πως με αθόρυβες ενέργειες από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του ο υπηρεσιακός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Εσδράς έθεσε τον Εβρο σε υψηλή επιτήρηση, αναμένοντας προκλητικές ενέργειες, όπως είχε χειριστεί και ο προκάτοχός του κ. Μηταράκης, με τα γνωστά γεγονότα της νησίδας στον Εβρο. Για αυτό και η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διαχείριση του μεταναστευτικού υπό τον πρωθυπουργό Ιωάννης Σαρμά, όπου συμμετείχαν όλοι οι υπουργοί πρώτης γραμμής για τη διαχείριση, όπως ο υπουργός Επικρατείας Βασίλειος Σκουρής, ο υπουργός Εξωτερικών Βασίλειος Κασκαρέλης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δανιήλ Εσδράς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, καθώς και ανώτατα στελέχη της διοίκησης, δεν είχε αιφνιδιαστικό χαρακτήρα αλλά περισσότερο είχε αναλυτική ενημέρωση και συντονισμό.
Στη Βύσσα
Τα όσα διαδραματίστηκαν το πρωινό της περασμένης Τετάρτης σε παρέμβρια περιοχή της Βύσσας είναι πρωτόγνωρα. Οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να οδηγήσουν πίσω στην ενδοχώρα 330 παράτυπους μετανάστες, τους οποίους είχαν μεταφέρει σε νησίδα του Εβρου για να διασχίσουν το ρηχό ποτάμι και να περάσουν στο ελληνικό/ευρωπαϊκό έδαφος. Για μία ακόμη φορά, η Ελλάδα επέδειξε αποφασιστικότητα και γρήγορα αντανακλαστικά, αποτρέποντας τα σχέδια των διακινητών, οι οποίοι δρουν με την ανοχή ή ακόμη και την καθοδήγηση των τουρκικών αρχών. Η κυβέρνηση και οι ελληνικές αρχές διαμηνύουν πως ο Εβρος δεν «ζει» μέρες του Μαρτίου του 2020 και ούτε πρόκειται να βιώσει ξανά τέτοιες καταστάσεις. Η πίεση των μεταναστευτικών ροών αυξάνεται ή μειώνεται, ανάλογα με τις περιστάσεις, οι οποίες σε σημαντικό βαθμό σχετίζονται με τον… καιρό και τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία.
Οι δύο φράκτες που έχουν ανεγερθεί (ο ένας έντεκα χιλιομέτρων από τις Καστανιές έως τη Βύσσα και ο δεύτερος 28 χιλιομέτρων από τους Ψαθάδες έως τις Φέρρες) έχουν μειώσει σημαντικά τις ροές, ενώ η κατάσταση για την ελληνική πλευρά θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο με την ολοκλήρωση του φράκτη 35 χιλιομέτρων που κατασκευάζεται από την Κορνοφωλιά έως τους Ψαθάδες. Τα μέλη των κυκλωμάτων διακίνησης γνωρίζουν ότι τα σημεία με φράκτη είναι αδιαπέραστα και επομένως επιλέγουν άλλες περιοχές όπου δεν υπάρχει φράκτης. Αλλά και αυτές θα ανήκουν σύντομα στο παρελθόν, καθώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε δεσμευτεί ότι θα αποκλείσει όλη την ελληνοτουρκική μεθόριο στον Εβρο με φράκτη.
Καθησυχαστικός και ψύχραιμος εμφανίστηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης, ο οποίος περιόδευσε στον ακριτικό Εβρο. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο προσπάθειας παράνομης εισόδου στη χώρα, αντίστοιχης με εκείνης στις Καστανιές το 2020, τόνισε: «Δεν υπάρχει καμία σχέση με το 2020. Δεν πρέπει να τα συνδέουμε, είναι κάτι διαφορετικό. Θα έλεγα, συνολικά, αν το συγκρίνουμε και με το 2022, την προηγούμενη χρονιά, είναι η ίδια κατάσταση γιατί παρακολουθούμε και στατιστικά, αλλά δεν υπάρχει κάτι. Απλώς είχαμε δύο συμβάντα που πήραν μία δημοσιότητα και καταλαβαίνω ότι υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον».
ΣΥΝΟΡΟΦΥΛΑΚΕΣ
Πρόσθετα μέτρα λόγω πτώσης της στάθμης των υδάτων
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των συνοροφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, μιλώντας για τις ενέργειες που λαμβάνουν οι αρχές εν όψει του καλοκαιριού και της πτώσης της στάθμης των νερών στον Εβρο που διευκολύνει τη διάσχιση του ποταμού προς το ελληνικό έδαφος, επιβεβαίωσε ότι έχουν αποφασιστεί πρόσθετα μέτρα. «Οι συνάδελφοί μου είναι σε συναγερμό από τη στιγμή που έρχεται το καλοκαίρι. Θα εντείνουμε τις περιπολίες και θα δείξουμε τη δέουσα προσοχή στα σύνορα», ανέφερε, τονίζοντας ότι οι συνοροφύλακες με τις αυξημένες περιπολίες θα επιχειρήσουν, για άλλη μια φορά, να βάλουν φραγμό στα κυκλώματα των διακινητών που θα προσπαθήσουν να περάσουν τους μετανάστες στη χώρα. «Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ένα καλοκαίρι διαχειρίσιμο» πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας ότι οι μετανάστες έρχονται σε ομάδες. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τους εντοπίζουμε εγκαίρως και να τους σταματάμε. Τα κυκλώματα έτσι και αλλιώς προωθούν αυτές τις ομάδες» σημείωσε ο πρόεδρος των συνοροφυλάκων.
Αναφερόμενος στα «τρωτά» σημεία τόνισε ότι διαφέρουν κάθε χρόνο λόγω της πτώσης των υδάτων στον ποταμό και του ιδιαίτερου ανάγλυφου του εδάφους. «Υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία βλέπουμε συχνές προσπάθειες να μπουν οι μετανάστες. Εκεί στρέφουμε τα μάτια μας. Είναι οποιοδήποτε σημείο στα 200 χλμ. προσβάσιμο από τους διακινητές εφόσον έχουν τουλάχιστον βάρκες. Σε κάποια σημεία δεν χρειάζονται καν βάρκες», ανέφερε σχετικά, θέλοντας να καταδείξει το δύσκολο έργο διαφύλαξης των συνόρων με την Τουρκία εστιάζοντας ότι όπου υπάρχει φράχτης η δουλειά τους είναι πολύ πιο εύκολη.
Με την ευκαιρία, μετέφερε την αγωνία των συναδέλφων του, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί και μία αλλαγή στα ελληνικά πλοκάμια των δικτύων διακίνησης αλλοδαπών. Οπως είναι ήδη γνωστό, τα συγκεκριμένα κυκλώματα είναι διεθνή και δραστηριοποιούνται σε διάφορες χώρες από όπου διέρχονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Μέχρι τώρα, στην Ελλάδα τη μεταφορά αναλάμβαναν κυρίως Αφγανοί και Πακιστανοί, οι οποίοι είχαν ξεμείνει στη χώρα, είχαν κάνει αίτηση χορήγησης ασύλου και καθώς είχαν άδειες τσέπες, εκτελούσαν και χρέη διακινητή. Μόνο που τα πρώτα χρόνια έκαναν απλά το… βαποράκι, ενώ πλέον έχουν «αναβαπτιστεί» σε… μαφιόζους, οι οποίοι όχι μόνο οπλοφορούν αλλά δεν διστάζουν να πατήσουν τη σκανδάλη κατά τη διάρκεια καταδίωξης.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ FRONTEX
Αυξημένες ροές το 2023 σε όλη την Ευρώπη
Οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στην Ευρώπη ενδέχεται να φτάσουν σε ρεκόρ το 2023, προειδοποίησε η Frontex. Σύμφωνα με τα στοιχεία, για το σύνολο του 2022 καταγράφηκαν 330.000 «μη εξουσιοδοτημένες» αφίξεις στην Ε.Ε., το υψηλότερο επίπεδο από το 2016. Το διάστημα μεταξύ του Ιανουαρίου και του Απριλίου του 2023, ο αριθμός των ατόμων που έχουν φτάσει στις ακτές της Ευρώπης μέσω της Βόρειας Αφρικής προς την Ιταλία ξεπερνά τα 42.000 άτομα, αυξημένος κατά 292% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022. Τα άτομα που προσπάθησαν να περάσουν «παράτυπα» στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Πολωνίας, από την αρχή του 2023, υπολογίζονται σε 80.700. Ο επικεφαλής της Frontex, Χανς Λέιτενς, δήλωσε πως καταγράφονται μεγάλες ροές ανθρώπων από την υποσαχάρια Αφρική, υποδηλώνοντας αλλαγή στο μεταναστευτικό μοτίβο για αυτούς που προσπαθούν να διαφύγουν από τη φτώχεια και την κλιματική αλλαγή, περισσότερο από τους πολέμους.