Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν χθες το όριο του μισού εκατομμυρίου επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.
Από τα τέλη Μαρτίου, οι ΗΠΑ είναι η χώρα που μετρά τα περισσότερα κρούσματα της Covid-19. Με πάνω από ένα τέταρτο των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί επίσημα στον κόσμο συνολικά, η χώρα κινδυνεύει να γίνει το νέο επίκεντρο της πανδημίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν η πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεπέρασε τους 2.000 νεκρούς από τον νέο κορωνοϊό μέσα σε μία ημέρα, καθώς 2.108 επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στις 20:30 της Παρασκευής (ώρα Ουάσινγκτον).
Τραμπ: Η άρση των μέτρων η πιο σημαντική απόφαση της ζωής μου
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως η απόφασή του για το πότε θα τεθεί ξανά σε λειτουργία η αμερικανική οικονομία μετά τα μέτρα απαγόρευσης λόγω του νέου κορωνοϊού θα είναι «η πιο σημαντική» απόφαση της ζωής του.
«Θα πρέπει να πάρω μια απόφαση και ελπίζω ότι θα είναι η σωστή απόφαση», τόνισε στην καθημερινή ενημέρωση του Τύπου για την κρίση.
«Αυτή είναι μακράν η μεγαλύτερη απόφαση της ζωής μου», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις συστάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για πιθανή χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Τραμπ: Η παραμονή στο σπίτι οδηγεί επίσης στον θάνατο
Αναγνωρίζοντας ότι ο καθορισμός μιας πολύ κοντινής ημερομηνίας μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, επέμεινε επίσης στον κίνδυνο που πιστεύει ο ίδιος ότι μπορεί να προκαλέσει μια ημερομηνία πολύ μακρινή.
«Η παραμονή στο σπίτι οδηγεί επίσης σε θάνατο (…) Ίσως μια διαφορετική μορφή θανάτου», είπε.
Ο επικεφαλής επιδημιολόγος στις ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι, βασικο μέλος της ομάδας αντιμετώπισης της κρίσης που συμβουλεύει τον Ντόναλντ Τραμπ για την πανδημία, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η άρση των μέτρων περιορισμού δεν θα συμβεί απότομα, αλλά θα είναι σταδιακή και διαφορετική ανάλογα με την περιοχή.
Η κατάσταση βελτιώθηκε αυτή την εβδομάδα στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ, υποδηλώνοντας ότι η πανδημία Covid-19 μπορεί να πλησιάζει σε σημείο καμπής στη χώρα.
Το πιο διαδεδομένο μοντέλο (IHME), που λαμβάνει υπόψη τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η πανδημία στην Κίνα και την Ευρώπη, αναθεώρησε τις τελευταίες ημέρες αρκετές φορές τον εκτιμώμενο απολογισμό του πρώτου κύματος στις ΗΠΑ: από 93.000 σε 82.000, στη συνέχεια σε 60.000 θανάτους.
Ο συνολικός αριθμός θανάτων που καταγράφηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασε σήμερα το απόγευμα το φράγμα των 18.000.
Δεκάδες πτώματα ενταφιάζονται σε νησί της Νέας Υόρκης
Δεκάδες πτώματα θυμάτων του κορωνοϊού, που δεν έχουν ζητηθεί από οικείους, ενταφιάζονται σ’ ένα νησί της Νέας Υόρκης που έχει ήδη από καιρό επονομαστεί «το νησί των νεκρών», ανέφεραν χθες, Παρασκευή, μέσα ενημέρωσης.
Η νήσος Χαρτ, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Μπρονξ, χρησιμοποιείται ως κοινός τάφος της Νέας Υόρκης από το 1869.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο νεκροί, που δεν ταυτοποιήθηκαν, που δεν τους αναζήτησε κανείς ή που οι οικείοι τους δεν είχαν να πληρώσουν για κηδεία, είναι ήδη θαμμένοι στο νησί αυτό.
«Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το νησί γι’ αυτόν τον σκοπό στη διάρκεια της κρίσης και είναι πιθανό οι άνθρωποι, που πεθαίνουν από τα επακόλουθα της Covid-19 και ανήκουν σε κάποια απ’ αυτές τις περιπτώσεις, να ενταφιάζονται εκεί τις επόμενες ημέρες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της πόλης της Νέας Υόρκης.
Εικόνες που βιντεοσκοπήθηκαν αυτή την εβδομάδα με drone για λογαριασμό της New York Post δείχνουν δεκάδες πρόχειρα φέρετρα να θάβονται στη νήσο Χαρτ.
Εκπρόσωπος των σωφρονιστικών υπηρεσιών της πόλης, οι οποίες διαχειρίζονται τον χώρο, δήλωσε πως 24 άνθρωποι ενταφιάζονται εκεί κάθε μέρα αυτή τη στιγμή, έναντι των 25 την εβδομάδα που ενταφιάζονταν κατά μέσο όρο πριν από την πανδημία.
Χθες, Παρασκευή, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης παραδέχθηκε έμμεσα πως πτώματα ανθρώπων που πέθαναν από τα επακόλουθα του κορωνοϊού έχουν ενταφιασθεί στη νήσο Χαρτ.
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης παραμένει αυτή που έχει πληγεί περισσότερο στις ΗΠΑ, με 777 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο και 7.844 νεκρούς συνολικά από την άφιξη της πανδημίας στην περιοχή.
Κανονικά οι ταφές γίνονται από κρατουμένους της διάσημης φυλακής της νήσου Ράικερς που βρίσκεται πολύ κοντά.
Δεδομένων όμως των κινδύνων μόλυνσης και των ανησυχιών αναφορικά με τη διάδοση του ιού στις φυλακές, το έργο αυτό εξασφαλίζουν τώρα εργαζόμενοι ενός εργολάβου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της πόλης της Νέας Υόρκης
Πηγή: iefimerida.gr