Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστρωσε το κόκκινο χαλί για την Πρωθυπουργό της Σκωτίας την Τετάρτη, λίγες ώρες αφότου ο απερχόμενος Βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron, δήλωσε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας.
Παράλληλα, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Jean-Claude Juncker θα συναντηθεί σήμερα αργά το απόγευμα με την Πρωθυπουργό της Σκωτίας, Nicola Sturgeon, αφότου οι 27 συνεδριάσουν χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο για να συζητήσουν πώς θα ανταποκριθούν στο Brexit.
Αναμένεται να εκκινήσουν μια περίοδο ζυμώσεων, που θα καταλήξει σε ένα σύνολο μεταρρυθμιστικών προτάσεων της ΕΕ, το οποίο θα παρουσιαστεί μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους, στην 60η επέτειο της ιδρυτικής Συνθήκης της Ρώμης. Οι ηγέτες έχουν ήδη υπογραμμίσει ότι η έμφαση θα δοθεί στην ανάληψη μέτρων για το μεταναστευτικό, την ενίσχυση της ασφάλειας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη.
Η Sturgeon δήλωσε ότι η Σκωτία, όπου περισσότερο από το 60% των ψηφοφόρων είπαν ότι ήθελαν να παραμείνουν στην ΕΕ, δεν θέλει να αναγκαστεί να βγει από την Ευρώπη εξαιτίας της Αγγλίας.
Η ίδια έθεσε ως προοπτική του Κοινοβουλίου της Σκωτίας να προσπαθήσει να εμποδίσει την έξοδο, και εναλλακτικά να διενεργήσει ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ηγέτιδα της Σκωτίας επρόκειτο να συναντηθεί αρχικά με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουν την πορεία από εδώ και στο εξής. Εντούτοις, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, ο οποίος προεδρεύει στις συνόδους κορυφής της ΕΕ, απέρριψε το αίτημά της για συνάντηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η υψηλού επιπέδου υποδοχή και συνάντηση με την Sturgeon, μια ημέρα μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής της Βρετανίας με την ΕΕ, ενέχει το ρίσκο να θεωρηθεί από το Λονδίνο ως ενθάρρυνση για την απόσχιση, αν και αξιωματούχοι της ΕΕ αρνήθηκαν οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση.
Σε κάθε περίπτωση, ο Cameron δήλωσε στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη ότι οι μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ένωση θα εξαρτηθούν από την προθυμία της ΕΕ να επανεξετάσει την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, την οποία χρησιμοποίησε ως εξιλαστήριο θύμα για το δημοψηφισματικό “όχι”.
Πηγή: Reuters