Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

Συνάντηση Κιμ Γιονγκ Ουν και Πούτιν

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός,

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ιαπωνικής εφημερίδας Asahi Shimbum, η ρώσικη κυβέρνηση κάλεσε σε επίσημη επίσκεψη τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δεν έχει κάνει κανένα επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που διαδέχθηκε το θείο του στην εξουσία.

Προς το παρόν όπως αναφέρει το skai.gr, δεν έχει επιβεβαιώσει η Μόσχα τα παραπάνω. Πάντως είναι γεγονός ότι από τον προηγούμενο μήνα είχε εκφράσει ο Πούτιν την επιθυμία του για σύσφιξη των σχέσεων της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα.

Μια τέτοια επίσκεψη θα έδειχνε προς τη Δύση, ορκισμένο εχθρό του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας πως η Ρωσία ανοίγεται σε σχέσεις με άλλους εχθρικούς παίχτες προς τη Δύση. Ωστόσο υπάρχει και η πιο πρακτική πλευρά του ζητήματος, που παρουσιάζει η Asahi Shimbum, αφού η Ρωσία χρειάζεται τη συνδρομή της Βόρειας Κορέας προκειμένου να μπορέσει να αναπτύξει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Νότια Κορέα.

Την ίδια στιγμή η σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών είναι για τη Βόρεια Κορέα πολύ σημαντικός παράγοντας ανατροπής της εικόνας απομόνωσης που παρουσιάζουν οι διεθνείς σχέσεις της.

Είναι δύσκολο παρά τα επι μέρους, να μη δούμε την κίνηση αυτή και ως αντίδραση της Ρωσίας στην κατάσταση απομόνωσης που προσπαθεί να της επιβάλλει η Δύση. Ένα μήνυμα ότι έχει τη δυνατότητα δημιουργίας συμμαχιών ακόμη και όταν τα πράγματα στα δυτικά της είναι αρκετά εχθρικά για αυτή, κρατώντας βέβαια ακόμη το ‘μαξιλαράκι’ στα σύνορά της με την Ανατολική Ουκρανία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων