Συναντήσεις έχει κανονίσει για τις 19 και τις 20 Ιουνίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να τους ενημερώσει για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Ειδικότερα, σήμερα στις τις 6 το απόγευμα ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και στις 7 με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη. Ενώ αύριο τη σκυτάλη παίρνουν στις 11 το πρωί ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στις 12 η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και στη 1.30 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Τέλος τις 3 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.
Ενώ ο Τσίπρας προσπαθεί να ρίξει τους τόνους και να έρθει σε συνεννόηση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς εκείνοι δεν το βλέπουν με το ίδιο μάτι. Ήδη η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε αίτημα για τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με αφορμή την συμφωνία στο Eurogroup και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα το οποίο έγινε δεκτό. Με διάφορες πηγές μέσα από το κόμμα να λένε ότι «οι πολίτες πρέπει να μάθουν όλη την αλήθεια για τη συμφωνία του Eurogroup και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα»
Από την άλλη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι «Πολύ κακό για το τίποτα. Μετά τους ψευτοπαλικαρισμούς, η συνήθης άνευ όρων παράδοση καθώς τρεις εβδομάδες μετά το Eurogroup στις 22/5, η κυβέρνηση συμφώνησε σε αυτά που για επικοινωνιακούς λόγους απέρριπτ. Με τον κ. Τσίπρα και τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛΛ. δεν νικούν στο τέλος οι καλοί, όπως μας είπαν. Δυστυχώς χάνει πάντα η Ελλάδα».
Τρία θέματα αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς. Το πρώτο θα είναι η συμφωνία που θα περιγράψει ο πρωθυπουργός στα κόμματα της αντιπολίτευσης και θα προβάλλει επιχειρήματα για τη στήριξη της. Τα επιχειρήματα θα είναι τα εξής α) ότι η συμφωνία που εγγυάται τη σταθερότητα και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, καθώς όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές « εμπεριέχει δεσμεύσεις για απομείωση το χρέους και αρκετά σαφή προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων με ρήτρα ανάπτυξης» β) η κυβέρνηση «έχει λάβει από τους εταίρους δεσμεύσεις στήριξης της χώρας για την επιστροφή στις αγορές». γ) αναμένεται να κάνει ειδική αναφορά στις «δεσμεύσεις για τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις και την ίδρυση της αναπτυξιακής τράπεζας».
Το δεύτερο θέμα που θα συζητηθεί θα είναι το Κυπριακό με το βλέμμα όλων να στρέφεται στη Διάσκεψη της Γενεύης που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 28 Ιουνίου. Επ’ αυτού ο κ. Τσίπρας θα μεταφέρει ότι η κυβέρνηση στηρίζει «την Κυπριακή Δημοκρατία για την επίτευξη μιας λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης».
Ενώ το τρίτο και τελευταίο είναι ότι με δεδομένη ότι τη συνάντηση Τσίπρα με τον Τούρκο Ομόλογό του Μπ. Γιλντιρίμ-που θα έχει προηγηθεί με όλα τα «καυτά» ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων να βρίσκονται στην ατζέντα-ο πρωθυπουργός θα μεταφέρει κλίμα στους πολιτικούς αρχηγούς και θα τους ενημερώσει για τις τρέχουσες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.