Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry, πρόκειται να συναντηθεί με τους ομολόγους του από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα στη Νέα Υόρκη, την ερχόμενη Κυριακή, προκειμένου να συζητήσουν για τις απαντήσεις που θα ετοιμάσουν για την πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.
Είναι φανερό ότι οι τρεις χώρες ασκούν πιέσεις επιδιώκοντας νέες σκληρές κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προς τη τη Βόρεια Κορέα μετά από την διεξαγωγή της πέμπτης και μεγαλύτερης πυρηνικής δοκιμής της απομονωμένης χώρας, την περασμένη Παρασκευή.
Η προαναφερθείσα δοκιμή με βαλλιστικό πύραυλο ουσιαστικά αψήφησε τις προηγούμενες κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών που είχαν γίνει αυστηρότερες ήδη από τον προηγούμενο Μάρτιο.
Η Κίνα, που αποτελεί τον κύριο σύμμαχο της Βόρειας Κορέας, είχε υποστηρίξει το ψήφισμα του Μαρτίου, εντούτοις, προβάλει μια πιο άκαμπτη στάση έναντι τις προοπτικής νέων σκληρών κυρώσεων αυτή τη φορά, αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα αποφάσισαν να αναπτύξουν ένα εξελιγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στη Νότια Κορέα, η οποία από την πλευρά της αντιτίθεται σθεναρά στην Κίνα.
Νοτιοκορεατικές κρατικές πηγές ανέφεραν συγκεκριμένα ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Yun Byung-se και οι ομολόγοί του, Kerry και Fumio Kishida, θα συναντηθούν στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να συζητήσουν την ένταση της πίεσης στη Βόρεια Κορέα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν η Κίνα να προχωρήσει σε περισσότερες σχετικές ενέργειες, με τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας, Ash Carter, την περασμένη εβδομάδα να δίνει έμφαση στον ρόλο του Πεκίνου, υποστηρίζοντας ότι η Κίνα θα πρέπει να λειτουργήσει καταλυτικά στη συγκράτηση του γείτονά της.
Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα και η Ρωσία έχουν προωθήσει μια επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Οι συνομιλίες, οι οποίες περιλαμβάνουν, επίσης, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν παγώσει από το 2008.
Η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί με την Πιονγιάνγκ, εάν η χώρα προχωρήσει σε συμπαγείς δεσμεύσεις για την αποπυρηνικοποίησή της, κάτι το οποίο η Β. Κορέα έχει αρνηθεί συστηματικά να πράξει.
Πηγές: Reuters, AFP