Στην Άγκυρα μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου και αύριο 5/9 θα έχει συνάντηση εργασίας με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν μεταξύ άλλων θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, ενώ θα σχεδιαστεί και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων στον ελληνο-τουρκικό διάλογο, με τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη– Ταγίπ Ερντογάν στο περιθέωριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη να ξεχωρίζει.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Πιέρρο Τζανεττάκο, αυτό είναι το πρώτο βήμα του λεγόμενου «πολιτικού διαλόγου» μεταξύ των δύο Υπουργών Εξωτερικών, μιας διαδικασίας σαφώς αναβαθμισμένης σε σχέση με όσα γνωρίζαμε τα τελευταία χρόνια όταν οι δύο πλευρές συνομιλούσαν είτε στο επίπεδο των διερευνητικών επαφών είτε για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Πρώτος στόχος είναι να εμπεδωθεί αφενός ότι μεταξύ των δύο πλευρών έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας, σε ανώτατο μάλιστα επίπεδο, αφετέρου ότι περίοδος των τουρκικών προκλήσεων ανήκει στο παρελθόν.
Η διαδικασία του διαλόγου σε γενικές γραμμές διακρίνεται σε δύο σκέλη. Το πρώτο έχει να κάνει με την προώθηση της «θετικής ατζέντας», ώστε ν’ αναδειχθούν οι τομείς στους οποίους Ελλάδα και Τουρκία θα μπορούσαν να συνεργαστούν. Τέτοιοι τομείς είναι η οικονομία, το εμπόριο, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί και η πιθανή ατζέντα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που προγραμματίζεται να συνεδριάσει τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη.
Το δεύτερο σκέλος, σαφώς δυσχερέστερο, έχει να κάνει με τη χάραξη ενός πιθανού πλαισίου, τόσο χρονικού, όσο επί της νομικής ουσίας, για τη διευθέτηση της ελληνο-τουρκικής διαφοράς που αναγνωρίζει η Αθήνα, δηλαδή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Καθώς τα επιχειρήματα των δύο πλευρών είναι λίγο- πολύ γνωστά αναμένεται να αναζητηθεί ο τρόπος μέσω του οποίου οποίου θα μπορούσαν να υπάρξουν συγκλίσεις, όπως αν είναι διατεθειμένη η Τουρκία να εγκαταλείψει πάγιες θέσεις της, όπως η «Γαλάζια Πατρίδα», ν’ ακυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ν’ ανατρέψει τη θέση ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Επίσης αν σκοπεύει η Άγκυρα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Αθήνα απλώς και μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες και να ξεχάσει τα περί αποστρατιωτικοποίησης του Αιγαίου, δήθεν «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, καθώς και άλλες αξιώσεις.
Στην Αθήνα υπάρχει μεν αισιοδοξία, αλλά και επιφυλακτικότητα, με τους επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω σε θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας.