«Η πανδημία μάς δίδαξε να λειτουργούμε και δημοκρατικά και προσεκτικά. Το ότι κρατήσατε το Ευρωκοινοβούλιο ανοιχτό, το ότι κρατήσαμε την ελληνική Βουλή ανοιχτή και λειτουργούσα δεν είναι μόνο ένα επίτευγμα τεχνολογίας, είναι κι ένα επίτευγμα δημοκρατίας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, υποδεχόμενος στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Μαρία Σασόλι. «Μια ευρωπαϊκή δημοκρατία πιο αποτελεσματική, πιο λειτουργική, εγγυάται πραγματικά την προάσπιση των ελευθεριών μας και θα μας επιτρέψει να εξέλθουμε από την παρούσα κρίση», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Σασόλι, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας επ’ ευκαιρία της επετείου των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής, κατά τη συνάντησή τους, οι δύο πρόεδροι προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:
Κ. Τασούλας: Με τιμή και χαρά σας υποδέχομαι σήμερα στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων, καλεσμένος της χώρας μου, της Ελλάδος, που γιορτάζει τα 40 χρόνια της ένταξής της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Στο ίδιο κτίριο που το καλοκαίρι του 1961 η τότε Ευρώπη των έξι υπέγραψε τη Συμφωνία Σύνδεσης με την Ελλάδα. Στο ίδιο Κοινοβούλιο που το καλοκαίρι του 1979 υπερψηφίστηκε η Συμφωνία Προσχώρησης της Ελλάδος στην τότε ΕΟΚ. Τότε ένας επιφανής συμπατριώτης σας, ο Εμίλιο Κολόμπο, έπαιξε σημαντικό ρόλο σε εκείνη τη σύνδεση.
Και το 1961 και το 1979 η Ελλάδα είχε τον ίδιο πρωθυπουργό. Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή!
Σήμερα, κύριε Πρόεδρε, εσείς, ένας εξέχων Ευρωπαίος, καλείσθε μαζί με όλους εμάς να αντιμετωπίσουμε τις μέλλουσες προκλήσεις. Το στίγμα το δώσατε προσωπικά εσείς, μετά μουσικής παρακαλώ -άλλωστε κατάγεστε από τη Φλωρεντία- στις 9 Μαΐου, όταν ξεκίνησε η πρωτοφανής Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης με το δικό σας σύνθημα. Η χώρα μου, η Ελλάδα, δίνει σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη δική σας παρουσία, το δικό της εναρκτήριο λάκτισμα σε αυτή τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Η αποφασιστική παρουσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε αυτό το πρωτοφανές εγχείρημα είναι εγγύηση ότι και οι γνώμες των πολιτών θα ακουστούν και οι πιο ενδιαφέρουσες από αυτές θα υιοθετηθούν.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει παίξει τελευταία σημαντικό ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Πρώτον, γιατί ταχύτατα ενέκρινε τα προγράμματα ανάκαμψης που δίνουν ανάσα στην Ευρώπη μετά την περιπέτεια της πανδημίας. Δεύτερον, γιατί πέτυχε το συμβιβασμό με το Συμβούλιο και προχωρούμε στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για την πανδημία, το οποίο θα δώσει ανάσα σε όλες τις χώρες, στις μετακινήσεις των πολιτών, ιδίως σε όσες εξαρτώνται και από τον τουρισμό. Και τρίτον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί με το κύρος του, τις αρμοδιότητές του και το γόητρό του προπύργιο για την προστασία όλων των αξιών μας, όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλων των δημοκρατικών αρχών.
Η πανδημία, κύριε Πρόεδρε, μας δίδαξε να λειτουργούμε και δημοκρατικά και προσεκτικά, έτσι θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα, μέχρι να εξολοθρευτεί αυτή η δοκιμασία. Το ότι κρατήσατε το Ευρωκοινοβούλιο ανοιχτό, το ότι κρατήσαμε την Ελληνική Βουλή ανοιχτή και λειτουργούσα δεν είναι μόνο ένα επίτευγμα τεχνολογίας, είναι κι ένα επίτευγμα δημοκρατίας.
Ντ.Σασόλι: Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που η επίσκεψή μου στη χώρα σας ξεκινά από τη Βουλή των Ελλήνων, που διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στη δημοκρατία της χώρας σας και της Ευρώπης. Η φιλία και οι σχέσεις μεταξύ των κοινοβουλίων βοηθούν όλους εμάς στην κοινή μας πορεία. Τα κοινοβούλια αποτελούν την καρδιά των δημοκρατικών συστημάτων και κάθε φορά που ο αυταρχισμός επιδιώκει να επιτεθεί στα κοινοβούλια μας ουσιαστικά στοχεύει στην αποδυνάμωση των δημοκρατικών συστημάτων μας.
Κύριε Πρόεδρε, έχουμε ένα κοινό στοίχημα, το στοίχημα της συνεργασίας των κοινοβουλίων μας, και πρέπει να βοηθήσουμε τα κοινοβούλιά μας να συνεργαστούν, γιατί όλοι αποτελούμε αναπόσπαστο μέλος του ευρωπαϊκού οχήματος. Και όσο περισσότερο οι εθνικοί και οι κοινοτικοί θεσμοί συνεργάζονται, τόσο περισσότερο θα ενδυναμώνεται η δημοκρατία της Ευρώπης και θα εγγυάται την ελευθερία και την προάσπιση των κοινών αξιών μας.
Αναφερθήκατε στη διαδρομή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην επιλογή της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, που επέλεξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και σας ευχαριστώ γι’ αυτή την αναφορά. Γιατί οι δεκαπέντε αυτοί μήνες της πανδημίας κατέδειξαν σε όλους εμάς όλα όσα πραγματικά λειτουργούν και όλα όσα ακόμη χρειάζεται να βελτιώσουμε στα πλαίσια αυτής της λειτουργίας. Και όλα όσα βεβαίως χρήζουν βελτίωσης, πρέπει πραγματικά να έχουν την προσοχή μας και τη δέσμευσή μας. Αυτό είναι κάτι που επιθυμούμε να κάνουμε σε συνεργασία με τα εθνικά κοινοβούλια. Είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε με συνεργασία και ακούγοντας τη φωνή των πολιτών.
Μια ευρωπαϊκή δημοκρατία πιο αποτελεσματική, πιο λειτουργική εγγυάται πραγματικά την προάσπιση των ελευθεριών μας και θα μας επιτρέψει να εξέλθουμε από την παρούσα κρίση και από τις κρίσεις εν γένει. Θεωρώ ότι αυτό, πραγματικά, είναι το καλύτερο κληροδότημα του ελληνικού πολιτισμού στην ανθρωπότητα, η Ελλάδα δίδαξε ότι οι άνθρωποι με τη δημοκρατία μπορούν να ζήσουν καλύτερα.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων μετέβησαν στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας, όπου ο κ. Σασόλι ενημέρωσε τους βουλευτές-μέλη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου επί του θέματος της ημερήσιας διάταξης «Η Ευρώπη μετά την πανδημία».
Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο κ. Τασούλας ξενάγησε τον κ. Σασόλι στην επετειακή έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων δύο αιώνες μετά».